The Malaysia Post

AstraZeneca, CoronaVac menerima kelulusan bersyarat

Mesyuarat Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (DCA) ke-366 hari ini bersetuju untuk memberi kelulusan bersyarat bagi penggunaan vaksin AstraZeneca dan CoronaVac sebagai dos penggalak Covid-19 kepada individu berumur 18 tahun ke atas selepas menerima siri utama vaksinasi daripada jenis yang sama (homolog).

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah dalam satu kenyataan berkata dos penggalak bagi vaksin AstraZeneca akan diberikan enam bulan selepas menerima dua dos pertama vaksin itu.

Untuk vaksin CoronaVac, dos penggalak akan diberikan selepas tiga hingga enam bulan daripada dua dos pertama.

“Pemberian dos penggalak bagi kedua-dua vaksin adalah untuk kumpulan sasaran tertentu yang ditentukan oleh Pasukan Petugas Imunisasi Covid-19 (CITF-B) dan ia akan diumumkan secara berkala,” katanya.

Menurut Dr Noor Hisham, dalam mesyuarat hari ini, DCA turut memberi kelulusan pendaftaran bersyarat bagi vaksin AstraZeneca Solution for Injection daripada pengeluar ketiga, SK Bioscience Co Ltd dari Korea Selatan dan pemegang pendaftaran vaksin itu ialah AstraZeneca Sdn. Bhd.

Beliau berkata DCA sebelum ini telah memberikan kelulusan pendaftaran bersyarat bagi pengeluar pertama iaitu AstraZeneca Nijmegen B.V. Netherlands manakala pengeluar kedua ialah Siam Bioscience Co., Ltd. Thailand.

Katanya, kelulusan pendaftaran bersyarat memerlukan maklumat mengenai kualiti, keselamatan dan keberkesanan vaksin yang dipantau dan dinilai berdasarkan data terkini dari semasa ke semasa.

Baca Lagi | AstraZeneca, CoronaVac menerima kelulusan bersyarat

Ia juga bagi memastikan manfaat berbanding risiko vaksin kekal positif, kata Dr Noor Hisham.

Beliau berkata Kementerian Kesihatan (KKM) sentiasa komited untuk meningkatkan akses kepada vaksin Covid-19 di Malaysia dengan memastikan ia dinilai dari segi kualiti, keselamatan dan keberkesanan oleh Agensi Pengawalseliaan Farmaseutikal Kebangsaan (NPRA) dan diluluskan oleh DCA.

Read Previous

Hishammuddin mengarahkan TUDM membentuk panel khas untuk menyiasat nahas jet Hawk maut

Read Next

Najib berkata akan menolak rumah RM100 juta yang dia minta dari Putrajaya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.