The Malaysia Post

Najib berkata akan menolak rumah RM100 juta yang dia minta dari Putrajaya

Datuk Seri Najib Razak mendakwa beliau akan menarik balik permohonannya untuk mendapatkan rumah dan sebidang tanah yang didakwa bernilai RM100 juta daripada kerajaan, bagi mengelak perkara itu mempengaruhi pilihan raya negeri di sini esok.

Beliau berkata permohonannya untuk mendapatkan hartanah di Bukit Petaling di Kuala Lumpur itu dibuat pada 2018 berdasarkan kelayakannya di bawah Akta Ahli Parlimen (Imbuhan) dan tidak sepatutnya dikaitkan dengan pilihan raya.

“Saya tidak bertanding dalam pilihan raya negeri Melaka tetapi saya diserang dan dibenci.

“Jadi, saya telah membuat keputusan untuk menolak tawaran itu, walaupun pada dasarnya ia berdasarkan kelayakan saya sebagai bekas perdana menteri,” kata Najib dalam sidang media yang diadakan di Hotel La Crista Melaka di sini hari ini.

Semalam, isu itu dibangkitkan di Parlimen apabila bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamed bertanya kepada Menteri Kewangan Datuk Tengku Zafrul Abdul Aziz mengapa permintaan Najib untuk tanah dan perumahan tidak dimasukkan dalam Bajet 2022.

Dalam jawapannya, Tengku Zafrul mengesahkan bahawa Kabinet menerima dan membincangkan permohonan Najib untuk sebidang tanah dan rumah yang sesetengahnya bernilai RM100 juta, dan berkata ia dikecualikan daripada Bajet 2022 kerana permohonan itu dibuat selepas pembentangannya.

Najib nampaknya bercanggah dengan perkara ini apabila beliau berkata permohonan itu dibuat pada 2018.

Mengenai dakwaan nilai plot yang ditawarkan, Najib hari ini mendakwa beliau tidak mengetahui nilai tapak itu, termasuk tiga pilihan lain yang ditawarkan kepadanya oleh Jabatan Perdana Menteri.

“Saya tidak mengetahui nilainya dan saya tidak terlibat dalam penilaian tanah tersebut sehingga ia dihebahkan secara meluas,” katanya mengenai penilaian RM100 juta yang didakwa.

Najib turut mempertahankan pilihannya dalam pemilihan tapak itu dengan mengatakan ia sama seperti membeli sebidang tanah yang sesuai.

Beliau berkata seperti semua bekas perdana menteri berhak ke atas tanah tersebut untuk digunakan sebagai kediaman peribadi mereka.

Baca Lagi | Najib berkata akan menolak rumah RM100 juta yang dia minta dari Putrajaya

Terdahulu, Ahli Parlimen Pekan itu menegaskan bahawa beliau tidak meminta kerajaan memberinya RM100 juta untuk perumahan, dan ia sudah memiliki tanah yang dipohonnya.

Najib seterusnya mencadangkan agar kerajaan mengkaji semula atau membatalkan faedah dan hak perdana menteri, baik dahulu mahupun sekarang, jika ini menjadi punca kontroversi.

Read Previous

AstraZeneca, CoronaVac menerima kelulusan bersyarat

Read Next

Masters Indonesia: Aaron Chia-Wooi Yik mengejutkan juara Olimpik untuk memasuki separuh akhir

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.