Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Najib berkata akan menolak rumah RM100 juta yang dia minta dari Putrajaya

Datuk Seri Najib Razak

Datuk Seri Najib Razak mendakwa beliau akan menarik balik permohonannya untuk mendapatkan rumah dan sebidang tanah yang didakwa bernilai RM100 juta daripada kerajaan, bagi mengelak perkara itu mempengaruhi pilihan raya negeri di sini esok.

Beliau berkata permohonannya untuk mendapatkan hartanah di Bukit Petaling di Kuala Lumpur itu dibuat pada 2018 berdasarkan kelayakannya di bawah Akta Ahli Parlimen (Imbuhan) dan tidak sepatutnya dikaitkan dengan pilihan raya.

“Saya tidak bertanding dalam pilihan raya negeri Melaka tetapi saya diserang dan dibenci.

“Jadi, saya telah membuat keputusan untuk menolak tawaran itu, walaupun pada dasarnya ia berdasarkan kelayakan saya sebagai bekas perdana menteri,” kata Najib dalam sidang media yang diadakan di Hotel La Crista Melaka di sini hari ini.

Semalam, isu itu dibangkitkan di Parlimen apabila bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamed bertanya kepada Menteri Kewangan Datuk Tengku Zafrul Abdul Aziz mengapa permintaan Najib untuk tanah dan perumahan tidak dimasukkan dalam Bajet 2022.

Dalam jawapannya, Tengku Zafrul mengesahkan bahawa Kabinet menerima dan membincangkan permohonan Najib untuk sebidang tanah dan rumah yang sesetengahnya bernilai RM100 juta, dan berkata ia dikecualikan daripada Bajet 2022 kerana permohonan itu dibuat selepas pembentangannya.

Najib nampaknya bercanggah dengan perkara ini apabila beliau berkata permohonan itu dibuat pada 2018.

Mengenai dakwaan nilai plot yang ditawarkan, Najib hari ini mendakwa beliau tidak mengetahui nilai tapak itu, termasuk tiga pilihan lain yang ditawarkan kepadanya oleh Jabatan Perdana Menteri.

“Saya tidak mengetahui nilainya dan saya tidak terlibat dalam penilaian tanah tersebut sehingga ia dihebahkan secara meluas,” katanya mengenai penilaian RM100 juta yang didakwa.

Najib turut mempertahankan pilihannya dalam pemilihan tapak itu dengan mengatakan ia sama seperti membeli sebidang tanah yang sesuai.

Beliau berkata seperti semua bekas perdana menteri berhak ke atas tanah tersebut untuk digunakan sebagai kediaman peribadi mereka.

Baca Lagi | Najib berkata akan menolak rumah RM100 juta yang dia minta dari Putrajaya

Terdahulu, Ahli Parlimen Pekan itu menegaskan bahawa beliau tidak meminta kerajaan memberinya RM100 juta untuk perumahan, dan ia sudah memiliki tanah yang dipohonnya.

Najib seterusnya mencadangkan agar kerajaan mengkaji semula atau membatalkan faedah dan hak perdana menteri, baik dahulu mahupun sekarang, jika ini menjadi punca kontroversi.

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini