Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Masters Indonesia: Aaron Chia-Wooi Yik mengejutkan juara Olimpik untuk memasuki separuh akhir

Aaron Chia-Soh Wooi Yik

Pemain beregu lelaki negara Aaron Chia-Soh Wooi Yik hari ini mara ke separuh akhir Indonesia Masters dengan bergaya dengan menyingkirkan juara Olimpik Tokyo, Lee Yang-Wang Chai-Lin.

Pemenang pingat gangsa Olimpik, pilihan kelima, tenang untuk melaksanakan rancangan permainan mereka untuk menewaskan pasangan nombor tiga dunia dari Taiwan itu dalam permainan lurus 21-13, 21-15 dalam masa 31 minit di Pusat Konvensyen Antarabangsa Bali.

Ia merupakan kemenangan pertama beregu nombor tujuh dunia menentang Taiwan dalam empat pertemuan.

Aaron-Wooi Yik akan menentang Takuro Hoki-Yugo Kobayashi dari Jepun, yang menyingkirkan Kim Astrup-Anders Skaarup Rasmussen dari Denmark 19-21, 21-14, 21-19, dalam empat perlawanan terakhir esok.

Aaron berkata kemenangan itu telah memberi mereka rangsangan dalam memburu gelaran Jelajah Dunia BWF pertama mereka.

“Saya rasa cara kami bermain memberi mereka banyak tekanan; kami tidak memberikan mata mudah kepada mereka. Dan pengangkutan ulang-alik hari ini agak perlahan. Kami bermain ulang-alik perlahan dalam Piala Sudirman dan Thomas baru-baru ini, jadi kami sudah biasa dengannya,” katanya kepada BWF Media.

Bagi Wooi Yik, pengajaran baik yang dipelajari semasa kekalahan separuh akhir Terbuka Perancis kepada Ko Sung Hyun-Shin Baekcheol dari Korea Selatan membantu mereka mengekalkan fokus sehingga mata kemenangan.

“Saya rasa kami fokus pada perlawanan dan tidak terfikir untuk menang dahulu ketika mendahului. Kami telah belajar pelajaran kami dan ia bagus. Sebenarnya selepas beberapa kejohanan seperti Sudirman, Piala Thomas (Denmark terbuka, Terbuka Perancis), ia agak memenatkan. Nasib baik, kami melangkau Terbuka Hylo untuk melakukan beberapa penyaman udara,” tambahnya.

Sementara itu, pasangan bebas Ong Yew Sin-Teo Ee Yi turut mara ke separuh akhir selepas menumbangkan pasangan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) Goh Sze Fei-Nur Izzuddin Mohd Rumsani 21-13, 18-21, 21-18 dalam aksi mendebarkan. perlawanan.

Bagaimanapun, mereka akan berdepan tugas berat menentang pemain nombor dua dunia Marcus Fernaldi Gideon-Kevin Sanjaya Sukamuljo dari Indonesia esok.

Baca Lagi | Masters Indonesia: Aaron Chia-Wooi Yik mengejutkan juara Olimpik untuk memasuki separuh akhir

Kempen beregu campuran Hoo Pang Ron-Cheah Yee See berakhir dengan kesedihan apabila pasukan tertindas tumbang kepada pemain nombor dua dunia Dechapol Puavaranukroh-Sapsiree Taerattanachai dari Thailand 17-21, 9-21 dalam perlawanan selama 34 minit.

Cabaran negara dalam beregu wanita juga gagal apabila pasangan akan datang Pearly Tan-M. Thinaah tewas 14-21, 15-21 kepada pemain nombor sembilan dunia, Nami Matsuyama-Chiharu Shida dari Jepun.

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini