The Malaysia Post

AGC mesti menjelaskan keputusan untuk tidak melawan pembebasan Ku Nan

Keputusan Jabatan Peguam Negara menerima pembebasan bekas menteri Umno Datuk Seri Tengku Adnan Mansor dalam perbicaraan rasuahnya membimbangkan kerana keputusan itu tidak sebulat suara, kata presiden Badan Peguam Malaysia AG Kalidas.

Beliau berkata Peguam Negara Tan Sri Idris Harun khususnya perlu menjelaskan mengapa beliau memilih untuk menghentikan rayuan itu.

“Kuasa budi bicara luas yang dipegang oleh Peguam Negara dalam kapasitinya sebagai Pendakwa Raya mesti ditimbang secara menyeluruh terhadap kedaulatan undang-undang dan pentadbiran keadilan. Sebarang cadangan bahawa seorang tokoh awam boleh menggunakan pengaruhnya untuk membeli dirinya daripada akauntabiliti mesti dielakkan dalam semua kos.

“Kedudukan Jabatan Peguam Negara sebagai benteng keadilan dan penjaga kepentingan awam mesti dijaga rapi. Oleh itu Badan Peguam Malaysia menekankan keperluan untuk Peguam Negara memberi penjelasan terperinci di sebalik penarikan rayuan itu,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Pada 16 November, dilaporkan pihak pendakwaan menarik balik cabarannya terhadap keputusan Mahkamah Rayuan yang membebaskan bekas Tengku Adnan, bekas bendahari Umno, dalam kes rasuah RM2 juta.

Pihak pendakwaan telah memfailkan notis rayuan di Mahkamah Persekutuan pada 19 Julai, tiga hari selepas dia dibebaskan dalam keputusan majoriti 2-1.

Baca Lagi | AGC mesti menjelaskan keputusan untuk tidak melawan pembebasan Ku Nan

Pada 21 Disember tahun lepas, hakim Mahkamah Tinggi Mohamed Zaini Mazlan mendapati bekas menteri itu bersalah kerana menerima sejumlah RM2 juta daripada pengarah urusan Aset Kayamas Sdn Bhd Tan Sri Chai Kin Kong, dan menjatuhkan hukuman penjara 12 bulan dan denda kepada bekas Menteri itu. RM2 juta.

Bagaimanapun, tiada pengurusan kes berkaitan rayuan telah ditetapkan sejak itu.

Read Previous

Masters Indonesia: Aaron Chia-Wooi Yik mengejutkan juara Olimpik untuk memasuki separuh akhir

Read Next

Pengiraan undi bermula apabila pusat mengundi ditutup di Melaka

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.