Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

AGC mesti menjelaskan keputusan untuk tidak melawan pembebasan Ku Nan

Datuk Seri Tengku Adnan Mansor

Keputusan Jabatan Peguam Negara menerima pembebasan bekas menteri Umno Datuk Seri Tengku Adnan Mansor dalam perbicaraan rasuahnya membimbangkan kerana keputusan itu tidak sebulat suara, kata presiden Badan Peguam Malaysia AG Kalidas.

Beliau berkata Peguam Negara Tan Sri Idris Harun khususnya perlu menjelaskan mengapa beliau memilih untuk menghentikan rayuan itu.

“Kuasa budi bicara luas yang dipegang oleh Peguam Negara dalam kapasitinya sebagai Pendakwa Raya mesti ditimbang secara menyeluruh terhadap kedaulatan undang-undang dan pentadbiran keadilan. Sebarang cadangan bahawa seorang tokoh awam boleh menggunakan pengaruhnya untuk membeli dirinya daripada akauntabiliti mesti dielakkan dalam semua kos.

“Kedudukan Jabatan Peguam Negara sebagai benteng keadilan dan penjaga kepentingan awam mesti dijaga rapi. Oleh itu Badan Peguam Malaysia menekankan keperluan untuk Peguam Negara memberi penjelasan terperinci di sebalik penarikan rayuan itu,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Pada 16 November, dilaporkan pihak pendakwaan menarik balik cabarannya terhadap keputusan Mahkamah Rayuan yang membebaskan bekas Tengku Adnan, bekas bendahari Umno, dalam kes rasuah RM2 juta.

Pihak pendakwaan telah memfailkan notis rayuan di Mahkamah Persekutuan pada 19 Julai, tiga hari selepas dia dibebaskan dalam keputusan majoriti 2-1.

Baca Lagi | AGC mesti menjelaskan keputusan untuk tidak melawan pembebasan Ku Nan

Pada 21 Disember tahun lepas, hakim Mahkamah Tinggi Mohamed Zaini Mazlan mendapati bekas menteri itu bersalah kerana menerima sejumlah RM2 juta daripada pengarah urusan Aset Kayamas Sdn Bhd Tan Sri Chai Kin Kong, dan menjatuhkan hukuman penjara 12 bulan dan denda kepada bekas Menteri itu. RM2 juta.

Bagaimanapun, tiada pengurusan kes berkaitan rayuan telah ditetapkan sejak itu.

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini