Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Pengiraan undi bermula apabila pusat mengundi ditutup di Melaka

Datuk Abdul Ghani Salleh

Proses pengundian bagi pilihan raya negeri Melaka yang bermula jam 8 pagi hari ini tamat pada jam 5.30 petang dengan penutupan semua 217 pusat pengundian pada jam 5.30 petang.

Mengikut daftar pemilih, terdapat 495,195 pengundi berdaftar di Melaka dengan 476,037 daripadanya pengundi biasa.

Proses pengundian dikendalikan seramai 12,290 petugas pilihan raya di 28 DUN.

Sejurus selepas pusat pengundian ditutup, kesemua peti undi daripada 1,109 saluran itu dibawa ke 28 pusat pengiraan undi di sini dan keputusan rasmi akan diumumkan malam ini oleh Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Abdul Ghani Salleh.

Pengundian awal telah diadakan pada 16 Nov lepas, melibatkan seramai 11,557 anggota tentera dan polis, serta pasangan masing-masing.

Sebanyak 31 pusat pengundian awal dengan 47 saluran dibuka untuk tujuan tersebut.

Terdapat juga 7,601 pengundi pos bagi pilihan raya negeri Melaka.

Secara keseluruhan, jumlah pusat mengundi bagi pilihan raya negeri ialah 248 dengan 1,156 saluran.

 Seramai 112 calon bertanding di 28 kerusi DUN Melaka dengan Barisan Nasional (BN), Perikatan Nasional (PN) dan Pakatan Harapan (PH) bertanding di semua kerusi, Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (Putra) (lima), Parti Perikatan India Muslim Nasional (IMAN) (satu) dan Bebas (22).

Pilihan raya negeri Melaka dipanggil berikutan pembubaran DUN pada 4 Okt lepas, susulan tindakan empat Adun menarik balik sokongan kepada Ketua Menteri Datuk Seri Sulaiman Md Ali.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengumumkan keputusan rasmi pertama pilihan raya negeri Melaka ke-15 dengan gabungan Barisan Nasional (BN) muncul menang di tiga kerusi.

Mereka ialah Taboh Naning, Ayer Limau dan Tanjung Bidara.

According to the EC, BN’s Datuk Seri Ab Rauf Yusoh trumped PN’s Datuk Mas Ermieyati Samsudin with a thin majority of 364 votes in the hot seat of Tanjung Bidara.

Ab Rauf memperoleh 3,559 undi manakala Mas Ermieyati memperoleh 3,195 undi. Pakatan Harapan’s Zainal Hassan only managed a mere 489 votes.

Baca Lagi | Pengiraan undi bermula apabila pusat mengundi ditutup di Melaka

Di Taboh Naning, calon BN Zulkiflee Mohd Zin memperoleh 3,170 undi mengatasi pesaing terdekatnya, Abu Hashim Abdul Samad dari Perikatan Nasional yang hanya memperoleh 1,345 undi dalam pertandingan tiga penjuru.

Zulkiflee menang dengan majoriti 2,146 undi. Zairi Suboh dari PH mengikuti rapat dengan 1,024 undi yang diperoleh.

Di Ayer Limau, calon BN Datuk Hameed Basheer memperoleh 3,838 undi berbanding pesaing terdekatnya daripada calon PN Dr Nordina Abd Latif yang memperoleh 2,753 undi.

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini