Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Johor merancang untuk memajak venue Sukma 2020

Datuk Onn Hafiz Ghazi

Kerajaan Johor bercadang untuk memajakkan semua venue Sukan Malaysia (Sukma) 2020 untuk kegunaan pelbagai aktiviti sukan sebelum temasya itu berlangsung di negeri itu pada 2024.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Belia dan Sukan negeri Datuk Onn Hafiz Ghazi berkata keutamaan adalah memastikan mereka sentiasa diselenggara dengan baik dan tidak menjadikannya “gajah putih”.

“Sebagai contoh, kita telah menerima permohonan daripada pasukan kebangsaan dan negara jiran untuk menggunakan velodrom untuk aktiviti berbasikal.

“Jadi, ini pendekatan kita, bagi memastikan semua venue terus digunakan dan akan diselia Perbadanan Stadium Negeri Johor (PSNJ), Majlis Sukan Negeri (MSNJ) dan pihak berkuasa tempatan (PBT),” katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis tersebut. majlis perasmian ‘Orang Muda Johor Festival 2021’ (OMJ Fest 21) di sini hari ini.

Tunku Mahkota Johor Tunku Ismail Sultan Ibrahim graced the OMJ Fest 21 which was also attended by Johor Mentri Besar Datuk Hasni Mohammad.

Onn Hafiz berkata, venue Sukma juga akan dibuka kepada orang ramai dengan kadar bayaran sewajarnya ditetapkan oleh agensi terbabit dalam penyelenggaraan kemudahan tersebut.

Mengulas mengenai penangguhan Sukma Johor ke 2024, beliau mengakui pihaknya agak kecewa namun berkata keputusan yang dibuat itu boleh difahami.

Pada 28 Okt lepas, Menteri Belia dan Sukan Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu dilaporkan berkata jawatankuasa tertinggi Sukma bersetuju penganjuran acara sukan terbesar negara di Johor tahun depan, ditangguhkan kepada 2024.

Baca Lagi | Johor merancang untuk memajak venue Sukma 2020

Ahmad Faizal dipetik sebagai berkata, jawatankuasa sama turut bersetuju Majlis Sukan Negara (MSN) menganjurkan Sukma dan Para Sukma 2022 di Kuala Lumpur.

Sukma Johor 2020 yang sepatutnya berlangsung pada 6 hingga 14 Mac 2021 dan Para Sukma pada 5 hingga 10 April dibatalkan semula berikutan peningkatan kes Covid-19 tahun ini.

Kerajaan negeri sebelum ini memberi jaminan bahawa kesemua 39 venue, termasuk 11 dengan gelanggang baharu, untuk Sukma 2020 bukanlah projek ‘gajah putih’, susulan pembatalan temasya itu akibat pandemik Covid-19.

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini