The Malaysia Post

Johor merancang untuk memajak venue Sukma 2020

Kerajaan Johor bercadang untuk memajakkan semua venue Sukan Malaysia (Sukma) 2020 untuk kegunaan pelbagai aktiviti sukan sebelum temasya itu berlangsung di negeri itu pada 2024.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Belia dan Sukan negeri Datuk Onn Hafiz Ghazi berkata keutamaan adalah memastikan mereka sentiasa diselenggara dengan baik dan tidak menjadikannya “gajah putih”.

“Sebagai contoh, kita telah menerima permohonan daripada pasukan kebangsaan dan negara jiran untuk menggunakan velodrom untuk aktiviti berbasikal.

“Jadi, ini pendekatan kita, bagi memastikan semua venue terus digunakan dan akan diselia Perbadanan Stadium Negeri Johor (PSNJ), Majlis Sukan Negeri (MSNJ) dan pihak berkuasa tempatan (PBT),” katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis tersebut. majlis perasmian ‘Orang Muda Johor Festival 2021’ (OMJ Fest 21) di sini hari ini.

Tunku Mahkota Johor Tunku Ismail Sultan Ibrahim graced the OMJ Fest 21 which was also attended by Johor Mentri Besar Datuk Hasni Mohammad.

Onn Hafiz berkata, venue Sukma juga akan dibuka kepada orang ramai dengan kadar bayaran sewajarnya ditetapkan oleh agensi terbabit dalam penyelenggaraan kemudahan tersebut.

Mengulas mengenai penangguhan Sukma Johor ke 2024, beliau mengakui pihaknya agak kecewa namun berkata keputusan yang dibuat itu boleh difahami.

Pada 28 Okt lepas, Menteri Belia dan Sukan Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu dilaporkan berkata jawatankuasa tertinggi Sukma bersetuju penganjuran acara sukan terbesar negara di Johor tahun depan, ditangguhkan kepada 2024.

Baca Lagi | Johor merancang untuk memajak venue Sukma 2020

Ahmad Faizal dipetik sebagai berkata, jawatankuasa sama turut bersetuju Majlis Sukan Negara (MSN) menganjurkan Sukma dan Para Sukma 2022 di Kuala Lumpur.

Sukma Johor 2020 yang sepatutnya berlangsung pada 6 hingga 14 Mac 2021 dan Para Sukma pada 5 hingga 10 April dibatalkan semula berikutan peningkatan kes Covid-19 tahun ini.

Kerajaan negeri sebelum ini memberi jaminan bahawa kesemua 39 venue, termasuk 11 dengan gelanggang baharu, untuk Sukma 2020 bukanlah projek ‘gajah putih’, susulan pembatalan temasya itu akibat pandemik Covid-19.

Read Previous

Pengiraan undi bermula apabila pusat mengundi ditutup di Melaka

Read Next

Kumpulan rock AS memohon maaf selepas wanita depan kencing di muka peminat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.