The Malaysia Post

Kurangnya integriti dalam institusi negara yang memudaratkan pertumbuhan ekonomi

Datuk Seri Mustapa Mohamed

Credits: focusmalaysia

Tidak ada negara yang dapat lulus menjadi status berpendapatan tinggi tanpa terlebih dahulu meningkatkan pemerintahan, menghapuskan rasuah dan mempromosikan integriti di setiap sektor, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) Datuk Seri Mustapa Mohamed.

Katanya, ketika masyarakat memerhatikan prestasi pemerintah dalam bidang pemerintahan dan integriti, Jabatan Audit Negara harus melaksanakan tanggungjawabnya untuk mengaudit semua perbelanjaan oleh kementerian dan agensi.

Di tengah cita-cita untuk menjadi negara maju di sektor awam dan swasta, Mustapa mengakui bahawa isu-isu kebimbangan telah muncul di negara ini seperti penipuan, rasuah, pemerintahan yang lemah, pengurusan kewangan yang lemah, penyalahgunaan kuasa, dan banyak amalan yang tidak beretika.

“Kekurangan integriti di institusi, sektor awam dan swasta akan memudaratkan pertumbuhan ekonomi negara kita.

“Dalam situasi semasa ketika kita menghadapi cabaran ekonomi dan kesihatan yang sukar, mata pelajaran ini (pemerintahan dan integriti yang baik) menjadi lebih penting.

“Kita harus berhati-hati dalam perbelanjaan kita. Tidak boleh ada toleransi terhadap penyalahgunaan kuasa dan pemerintahan yang lemah, ”katanya ketika berucap merasmikan Simposium Tahunan Ketujuh ECoFI (AES) 2021 hari ini.

Mustapa berkata setiap sen yang dibelanjakan untuk pakej rangsangan pemerintah harus dipantau dengan teliti untuk memastikan bahawa objektif untuk menolong rakyat dan perniagaan tercapai pada saat-saat krisis, sambil memperkukuhkan pemerintahan dan integriti untuk pemulihan ekonomi yang cepat.

Sementara itu, Presiden Pemeriksa Penipuan Bersertifikat Malaysia (ACFE), Datuk Seri Akhbar Satar berkata, terdapat banyak tindakan yang perlu diambil dalam tindak balas dan pemulihan Covid-19.

Ini termasuk membina kerangka yang adil untuk keterbukaan dan akses data; menangani risiko segera dalam perolehan awam kecemasan; mekanisme untuk pelaksanaan, pematuhan dan tinjauan yang berkesan; menjaga keadilan dalam pelaksanaan standard integriti awam; dan memupuk budaya integriti dalam kepemimpinan.

“Ketelusan lebih penting lagi semasa krisis. Kekurangan cek dan keseimbangan dapat menyebabkan penyalahgunaan perolehan awam karena beberapa peraturan dan undang-undang telah dilonggarkan.

“Bahkan boleh menyebabkan praktik penetapan harga dan penawaran kolusif – yang merupakan kaedah biasa yang digunakan dalam perolehan kecemasan,” katanya.

Akhbar menambah bahawa sebarang masalah yang timbul termasuk berita palsu atau salah maklumat harus ditangani, selain mengakui kekurangan dan kebenaran kepada orang ramai.

Baca Lagi | Jumlah siswazah menganggur di Malaysia meningkat 22.5 peratus pada tahun 2020

AES 2021 dianjurkan oleh Institut Dasar Ekonomi dan Kewangan (ECoFI), Sekolah Ekonomi, Kewangan dan Perbankan, Universiti Utara Malaysia (UUM) dengan tema, ‘Krisis Kesihatan Covid-19: Memperkukuh Tadbir Urus dan Integriti Untuk Pemulihan Ekonomi Yang Cepat’ .

Read Previous

Sultan Selangor kecewa dengan pegawai awam yang korup di negera

Read Next

Pemuda Umno Johor menuntut seluruh Kabinet berhenti

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here