The Malaysia Post

Kontroversi Mengenai Aturan Pakaian Jururawat Tidak Patuh Syariah: PAS MP Kena Bidas

PAS MP Kuantan, Wan Razali Wan Nor mendapat kritikan dari beberapa organisasi atas kenyataannya mengenai pakaian jururawat di Parlimen pada hari Khamis (15 Jun), dengan dakwaan bahawa pakaian tersebut terlalu ketat dan tidak mematuhi syariah.

Panduan dan Peraturan Mengenai Pakaian Jururawat

Presiden Kesatuan Jururawat Malaya, Nor Hayati Abd Rashid, menjelaskan bahawa pakaian jururawat dirancang dengan tujuan untuk memenuhi keperluan fungsi mereka dan memudahkan mereka menjalankan tugas mereka. Pakaian tersebut direka dengan tidak terlalu ketat dan mematuhi panduan yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan.

Beliau mengatakan peraturannya jelas, pakaian tidak boleh terlalu ketat dan panjang pakaian atas mestilah di bawah pinggang dan di atas lutut, yang merupakan panduan daripada Kementerian Kesihatan.

Baca lagi | Ahli Parlimen Berdebat Supaya ‘bak kut teh’ Masuk Dalam Senarai Makanan Warisan Negara

Perubahan dalam Kod Pakaian Jururawat

Beliau juga memaklumkan bahawa pada tahun 1980-an, jururawat diberi galakan untuk memakai skirt sebagai bahagian daripada pakaian mereka. Walau bagaimanapun, seiring dengan perubahan masa dan kepatuhan kepada prinsip-prinsip syariah, terdapat perubahan yang signifikan di mana jururawat sekarang diarahkan untuk memakai seluar panjang.

Perdebatan Mengenai Pakaian Jururawat dalam Dewan Rakyat

Semasa berdebat mengenai Kertas Putih Reformasi Kesihatan Awam di Dewan Rakyat pada hari Khamis, Razali menyatakan bahawa kerajaan harus mempertimbangkan untuk mengubah pakaian jururawat kerana terlalu ketat dan tidak mematuhi syariah.

Beliau juga menyatakan bahawa bentuk badan wanita terlihat dengan jelas dengan pakaian semasa ini. Razali juga bertanya di dalam Dewan Rakyat mengenai kepatuhan terhadap kod pakaian Barat dan kemungkinan untuk mengubahnya agar memberikan sedikit kelonggaran pada pakaian jururawat.

Baca lagi | Dakwaan Trump Merupakan ‘hari gelap’ Bagi Amerika Syarikat – Speaker Dewan Rakyat McCarthy

Tanggapan dari Organisasi dan Bekas Timbalan Menteri Kesihatan

Sementara itu, presiden Persatuan Perubatan Malaysia (MMA), Dr Muruga Raj Rajathurai, berkata bahawa pakaian jururawat Kementerian Kesihatan sekarang adalah praktikal kerana ia tidak menghalang pergerakan jururawat semasa menjalankan tugas mereka.

Dr. Muruga menyatakan rasa kesal dan kecewa terhadap Wan Razali yang lebih memperhatikan dan bimbang mengenai kod pakaian jururawat daripada persoalan yang lebih penting seperti masa depan penjagaan kesihatan.

Mantan timbalan menteri kesihatan, Dr Lee Boon Chye, juga menyatakan bahawa pakaian jururawat sekarang adalah selesa, berfungsi, dan sopan, dan memenuhi keperluan setiap institusi dan keutamaan individu.

Ujar beliau, walaupun diharapkan agar ahli Parlimen memberikan perhatian kepada perdebatan mengenai reformasi penjagaan kesihatan yang penting, ahli Parlimen PAS tersebut sebaliknya memberikan perhatian kepada isu yang kurang penting seperti potongan pakaian.

Read Previous

Lee Zii Jia Mengumumkan Rehat Sementara daripada Badminton

Read Next

Pemain Warisan Campuran Membuat Penampilan Pertama dengan Harimau Malaya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.