The Malaysia Post

Pemain Warisan Campuran Membuat Penampilan Pertama dengan Harimau Malaya

Datuk Hamidin Mohd Amin, Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), menjelaskan bahawa proses yang diperlukan untuk menjadi warganegara Malaysia boleh diselesaikan dalam tempoh satu atau dua bulan. Beliau juga menyatakan bahawa Kementerian Dalam Negeri Malaysia (KDN) sedang memproses permohonan mereka. Pernyataan ini dibuat oleh Hamidin selepas sesi Townhall bersama peminat di Hotel Raia di Terengganu pada hari Khamis.

Profil Pemain Richard Chin

Richard Chin, yang berusia 20 tahun, bermain untuk Charlton Athletic di England. Pada tanggal 13 September, dia membuat penampilan sulung dalam Liga Perdana ketika bermain selama 72 minit dalam perlawanan seri 1-1 menentang East Green di Stadium Valley di London.

Richard adalah pemain pertama berketurunan Malaysia yang muncul dalam Liga Perdana. Dia dilahirkan kepada bapa warga Malaysia dan ibu dari Seychelles.

Richard telah bermain untuk Charlton sejak usia enam tahun dan membuat penampilan sulung pasukan utama pada tahun 2021 dalam Piala EFL menentang Leyton Orient.

Baca lagi | Harimau Malaya Atur Dua Lagi Perlawanan

Profil Pemain Kobe Jae Chong

Kobe Jae Chong, yang berusia 21 tahun, juga bermain di England untuk beberapa kelab dalam Liga Perdana dan liga yang tidak direkodkan.

Dia membuat penampilan sulung profesional pada tahun 2019 dan telah bermain untuk pasukan seperti Redditch, Banbury, Peterborough United, Telford United, dan kelab terakhirnya adalah Nuneaton.

Saat ini, Kobe adalah pemain percuma dan sedang mencari kelab untuk meneruskan kariernya.

FAM Menekankan Kualiti Pemain Naturalisasi

Datuk Hamidin Mohd Amin juga menekankan bahawa FAM akan memastikan kualiti dan standard yang tinggi dalam memilih pemain naturalisasi.

Menurut beliau, pemain-pemain ini seharusnya memiliki kelas dan standard yang mampu menambah kedalaman pasukan negara.

Beliau memberi jaminan bahawa kedudukan pemain tempatan tidak akan terjejas walaupun terdapat jumlah pemain naturalisasi dan campuran yang ramai dalam pasukan negara.

Baca lagi | FAM berkata melambung antara dua nama, Pan-gon untuk membuat keputusan muktamad

Pemain Lain dengan Kewarganegaraan Malaysia

Selain daripada Richard Chin dan Kobe Jae Chong, pemain-pemain lain yang telah mendapatkan kewarganegaraan Malaysia adalah pemain tengah Paulo Josue, Lee Tuck, dan Endrick Dos Santos.

Terdapat juga pemain-pemain berketurunan campuran seperti pemain pertahanan Matthew Davies, Daniel Ting, La’Vere Corbin Ong, dan Junior Eldstal, serta pemain tengah Nooa Laine, Stuart Wilkin, dan Natxo Insa.

Dalam skuad sekarang, juga terdapat pemain-pemain asing seperti bek tengah Montenegro, Terengganu Argzim Redzovic, dan pemain tengah Colombia, Kuala Lumpur Romel Morales, yang telah memohon untuk menjadi warganegara Malaysia selepas bermain lebih dari lima musim di Malaysia.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Kontroversi Mengenai Aturan Pakaian Jururawat Tidak Patuh Syariah: PAS MP Kena Bidas

Read Next

Khazanah Nafi Penjualan KidZania Singapura Dihentikan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.