The Malaysia Post

Khazanah Nafi Penjualan KidZania Singapura Dihentikan

Khazanah Nasional Bhd secara mutlak menolak laporan berita yang telah bertebaran di mana melalui laporan portal tersebut mendakwa kumpulan itu telah menjual KidZania Singapore yang dihentikan kepada Sim Leisure Group Ltd pada harga S$110,000 (RM380,000).

Sim Leisure Group Ltd sebagai Pengurus Baharu KidZania

Menurut Khazanah Nasional Bhd, Sim Leisure, sebagai pengurus baharu KidZania, telah membeli semua aset tak alih daripada pelikuidasi dan kini sedang menjalani rundingan untuk mendapatkan lesen francais dengan KidZania Mexico.

Hubungan Antara Keputusan Sim Leisure dan DRH

Khazanah menjelaskan bahawa keputusan Sim Leisure untuk memulakan semula operasi KidZania di Singapura, seperti yang diumumkan pada 12 Jun 2023, tiada kaitan dengan Destination Resorts and Hotels Sdn Bhd (DRH) atau mana-mana anak syarikatnya.

Baca lagi | Subsidi: Langkah Terkini Kerajaan Malaysia dalam Penyampaian Bantuan Kewangan – Anwar

Peranan Rakan Riang dalam Pengendalian KidZania

KidZania, yang dibuka pada Julai 2016, sebelum ini dikendalikan oleh Rakan Riang, anak syarikat DRH yang dahulunya dikenali sebagai Themed Attractions Resorts & Hotels Sdn Bhd (TARH).

Kesan Pandemik Covid-19 Terhadap KidZania Singapore

Walaupun Rakan Riang telah berusaha keras untuk mencapai kestabilan kewangan untuk KidZania, pandemik Covid-19 dan kesan ekonomi yang disertakan telah memberi kesan negatif terhadap penjualan tiket serta rakan kongsi perniagaan yang akhirnya menjejaskan prestasi kewangan keseluruhan.

Pemindahan Ruang KidZania Singapore kepada Sim Leisure

Pada 12 Jun, Sim Leisure juga mengumumkan kepada Bursa Singapura bahawa ia telah mencapai persetujuan dengan Sentosa Development Corp untuk memajak ruang di mana KidZania Singapore yang dihentikan terletak.

Baca lagi | Skandal Jana Wibawa: Ahli Perniagaan, Datuk Roy Dan Pegawai SPRM Didakwa Atas Tuduhan Rasuah RM2.64 Juta

Perolehan Aset dan Lesen oleh Sim Leisure

Syarikat itu juga telah menghubungi KidZania de Mexico S.A. de C.V. berhubung pembelian aset KidZania dan pada 22 Ogos tahun sebelumnya memperoleh kebenaran yang berkaitan dan persetujuan bertulis untuk menggunakan harta intelek KidZania dan elemen proprietari lain dalam Kemudahan KidZania Singapore. Syarikat itu juga telah memperoleh lesen eksklusif untuk mengendalikan Konsep KidZania di Singapura.

Read Previous

Pemain Warisan Campuran Membuat Penampilan Pertama dengan Harimau Malaya

Read Next

10 Tempat Makan Terbaik di Johor Bahru Paling Sedap

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.