The Malaysia Post

Skandal Jana Wibawa: Ahli Perniagaan, Datuk Roy Dan Pegawai SPRM Didakwa Atas Tuduhan Rasuah RM2.64 Juta

Mohd Rasyidi Mohd Said dan Mohd Hussein Mohd Nasir, juga dikenali sebagai ‘Datuk Roy’, kedua-duanya memohon tidak bersalah apabila tuduhan tersebut dibacakan kepada mereka di hadapan Hakim Mahkamah Sesyen Suzana Hussin.

Kedua-dua mereka tiba berasingan pada kira-kira jam 8 pagi. Mereka diiringi oleh beberapa pegawai SPRM di Kompleks Mahkamah Jalan Duta di sini hari ini.

Sekali Lagi Tuduhan Jana Wibawa Rasuah

Hussein dituduh menerima RM2 juta untuk kepentingan dirinya sendiri daripada Siti Dalena Berhan dan suaminya, Syed Farid Syed Ahmad A-Atas.

Wang tersebut diberikan kepada Hussein sebagai upah untuk mempengaruhi beliau supaya campur tangan dalam kes tuduhan rasuah yang dihadapi oleh Adam Radlan Adam Muhammad, Timbalan Ketua Bahagian Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Segambut.

Ahli perniagaan Bersatu, Adam Radlan didakwa sekali lagi menerima lebih daripada RM4 juta rasuah.

Beliau dituduh melakukan kesalahan berkenaan berhampiran Kampung Melayu Kepong pada bulan Februari tahun ini.

Baca lagi | Skandal Jana Wibawa Semata-mata Konspirasi

Skandal Rasuah Jana Wibawa Di Bawah Seksyen 16(a)(A) Akta SPRM 2009 dan Seksyen 24

Hussein juga didakwa bersama Rasyidi dengan merampas RM400,000 dan RM240,000 daripada pasangan tersebut pada 5 dan 6 Mac secara berurutan.

Wang tersebut merupakan pemberian agar mereka tidak menahan anak Pengerusi Perikatan Nasional (PN), Tan Sri Muhyiddin Yassin, iaitu Datuk Fakhri Yassin Mahiaddin, semasa beliau sedang disiasat oleh SPRM.

Setiap tuduhan yang dikenakan di bawah Seksyen 16(a)(A) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 adalah serius dan boleh mengakibatkan hukuman berat di bawah Seksyen 24 Akta yang sama.

Ini termasuk hukuman penjara selama maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang daripada lima kali ganda jumlah suapan atau RM10,000, bergantung kepada nilai yang lebih tinggi, sekiranya seseorang terbukti bersalah.

Baca lagi | Bekas Setiausaha Politik Didakwa Terima Rasuah Lebih RM400,000

Jana Wibawa Muhyiddin, Idea Bekas Perdana Menteri Malaysia

Kerajaan di bawah pentadbiran Muhyiddin memperkenalkan Skim Jana Wibawa dengan tujuan meningkatkan pelaksanaan projek dan menggalakkan pertumbuhan ekonomi negara semasa dan selepas pandemik Covid-19.

Skim ini juga bertujuan untuk memperkukuhkan kemampuan kontraktor Bumiputera/Melayu dalam industri pembinaan agar lebih bersaing.

Dalam usaha untuk mempercepatkan pelaksanaan projek-projek pembangunan di Malaysia, kerajaan telah memperkenalkan Skim Jana Wibawa.

Skim ini dirancang dengan matlamat utama untuk meningkatkan pertumbuhan ekonomi negara dan menyokong pemulihan selepas kesan negatif pandemik Covid-19.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Ini 10 Perkara Yang Tak Patut Anda Buat Masa Interview Kerja

Read Next

Ahli Parlimen Pakatan Harapan Selar Ahli Parlimen Perikatan Nasional Kuala Langat Isu Bunuh Diri

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.