The Malaysia Post

Skandal Jana Wibawa Semata-mata Konspirasi

PUTRAJAYA: Ketua Pemuda Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal, mendakwa kerajaan merancang untuk mengakhiri kerjaya politik Presidennya, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Katanya lagi, Timbalan Perdana Menteri (yang juga Presiden Umno, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi) dalam ucapannya pada Persidangan Agung Umno 2022 pada Januari tahun ini,  telah memberi petanda bahawa akan ada kumpulan ‘mahkamah’ baru yang berasal daripada Bersatu.

Muhyiddin beri keterangan panjang

“Ini jelas merupakan konspirasi yang dirancang oleh kuasa-kuasa tertentu untuk menjatuhkan Bersatu, Pas dan Perikatan Nasional (PN),” katanya kepada wartawan.

Muhyiddin yang juga Pengerusi PN tiba di ibu pejabat SPRM pada pukul 11.15 pagi hari ini untuk merekodkan keterangan. Dikatakan Muhyiddin telah dipanggil ke SPRM berhubung skandal Jana Wibawa.

Wan Fahyhsal mengatakan beliau telah mengetahui bahawa Muhyiddin akan merekodkan keterangannya sehingga 5 petang hari ini. Walau bagaimanapun, beliau berkata PN dan Bersatu bersedia untuk sebarang kemungkinan. Menurutnya lagi, mereka akan turun padang untuk berkumpul lagi di Mahkamah di Jalan Duta pada esok hari selepas mendapat tahu ada tuduhan yang akan dibuat.

“Persidangan agung kami sepatutnya bermula esok (Jumaat). Kami akan meneruskan dengan menjalankan persidangan agung pada Sabtu.

Baca lagi | R&D di United Kingdom, Malaysia Bakal Cipta Basikal Trek Sendiri

“Kami akan menyampaikan mesej yang paling kuat kepada orang ramai dan (Perdana Menteri) Datuk Seri Anwar Ibrahim bahawa apa yang beliau rancangkan tidak akan menghalang usaha kami untuk memperjuangkan keadilan bagi rakyat,” katanya.

Kronologi skandal Jana Wibawa

November 2020: Program Jana Wibawa diperkenalkan oleh kerajaan semasa pemerintahan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri. Program ini bertindak sebagai inisiatif rangsangan Covid-19 untuk membantu kontraktor Bumiputera.

Disember 2022: Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim menyatakan bahawa Kementerian Kewangan yang juga diketuai olehnya telah menemui pelanggaran prosedur dalam pengurusan dana awam sebanyak RM600 bilion semasa pemerintahan Muhyiddin sebagai Perdana Menteri.

Baca lagi | Sampai Bila-bila Rumput Lembu – TMJ

1 Februari 2023: Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Tan Sri Azam Baki mengesahkan bahawa akaun Bersatu telah dibekukan untuk membolehkan SPRM menyiasat dana yang dipercayai diperolehi daripada hasil haram.

21 Februari 2023: Ketua Maklumat Bersatu, Wan Saiful Wan Jan didakwa atas tuduhan menerima hampir RM7 juta rasuah berkaitan program Jana Wibawa untuk membantu kontraktor Bumiputera. Dia juga didakwa atas tuduhan meminta rasuah bernilai RM232 juta berkaitan program tersebut.

Secara berasingan, ahli perniagaan Adam Radlan juga didakwa atas tuduhan meminta dan menerima rasuah sebanyak RM500,000 berkaitan program tersebut. Dia dituduh meminta rasuah daripada pengarah urusan MIE Infrastructure and Energy Sdn Bhd, Mat Jusoh Mamat. Dia juga dituduh menerima rasuah RM500,000 daripada Mat Jusoh untuk syarikat tersebut memperoleh projek pembinaan jalan raya bernilai RM47.8 juta.

Kedua-dua Wan Saiful dan Adam Radlan mengaku tidak bersalah.

22 Februari 2023: Adam Radlan didakwa lagi atas dua pertuduhan menerima rasuah sebanyak RM4 juta berkaitan program Jana Wibawa.

Dia dituduh menerima RM2 juta daripada Lian Tan Chuan sebagai insentif untuk membantu Nepturis Sdn. Bhd. memperoleh Projek Ibu Pejabat Daerah Klang Utara daripada kerajaan bernilai RM141 juta antara 4 April tahun lalu dan 5 Januari tahun ini.

Dia juga dituduh menerima rasuah RM2.1 juta daripada pengarah urusan MIE Infrastructure and Energy Sdn Bhd, Mat Jusoh Mamat.

Secara berasingan, pengarah sebuah syarikat perabot, Datuk Teo Wee Cheng didakwa atas sembilan tuduhan meminta dan menerima rasuah sebanyak RM12.87 juta berkaitan dengan projek Jana Wibawa. Beliau mengaku tidak bersalah.

28 Februari 2023: Adam Radlan didakwa lagi. Dia dituduh meminta rasuah RM2 juta daripada Lian Tan Chuan sebagai ganjaran untuk membantu Nepturis Sdn Bhd mendapatkan kontrak untuk projek Ibu Pejabat Polis Daerah Klang Utara yang bernilai RM141 juta.

9 Mac 2023: Muhyiddin dipanggil oleh SPRM untuk memberi keterangannya mengenai skandal Jana Wibawa.

Read Previous

R&D di United Kingdom, Malaysia Bakal Cipta Basikal Trek Sendiri

Read Next

Hukuman 1MDB Bakal Dijatuhkan, Roger Ng Bawa Isu Kesihatan Mental

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.