The Malaysia Post

Hukuman 1MDB Bakal Dijatuhkan, Roger Ng Bawa Isu Kesihatan Mental

Kesihatan Roger Ng -“Kemungkinan akan diperburuk oleh pengurungan dan oleh sebarang pengalaman yang mengaktifkan semula trauma-nya,” peguamnya Marc Agnifilo menulis. “Penahanan tambahan akan memperburuk keadaan kesihatan mental yang serius ini.”

Pejabat Peguam A.S. Breon Peace telah menyeru supaya Ng diberikan hukuman panjang kerana dia merupakan watak utama dalam konspirasi untuk merompak dana Malaysia berbilion dolar.

Hukuman tanpa penjara

Walau bagaimanapun, Ng telah memohon kepada Brodie untuk menjatuhkan hukuman tanpa penjara di A.S., dengan mengemukakan bahawa enam bulan yang dihabiskannya di penjara Malaysia sebelum diekstradisi ke New York dan empat tahun penahanan rumah sudah cukup sebagai hukuman.

Peguamnya juga berhujah bahawa Ng layak mendapat kelonggaran kerana kerajaan Malaysia “telah pulih” kerana dia menyerahkan tuntutan kepada US$35.1 juta yang dirampas dari akaunnya.

Baca lagi | Skandal Jana Wibawa Semata-mata Konspirasi

Namun, pendakwa berhujah bahawa Brodie harus mengabaikan permohonan Ng untuk masa yang dilayankan.

Ng watak utama dalam permainan 1MDB

Menurut pendakwa dalam dokumen mahkamah menyatakan bahawa Roger Ng terlibat secara langsung dalam satu skim suapan dan penyelewengan dan pengubahan wang haram yang bernilai bilion dolar yang sepatutnya digunakan untuk projek infrastruktur dan ekonomi untuk membantu rakyat Malaysia.

Mereka menyeru Brodie untuk “menghantar mesej kepada para profesional di dunia kewangan yang tergoda untuk mendapatkan kelebihan atau memenangi perniagaan melalui penipuan dan rasuah.”

Ng dan bekas bos Goldman-nya, Tim Leissner, dituduh bersekongkol dengan pengusaha Malaysia, Low Taek Jho (Jho Low), dalang dugaan skim tersebut.

Low membayar puluhan juta dolar dalam rasuah kepada pegawai di Malaysia dan Abu Dhabi untuk mendapatkan perjanjian bon yang diatur oleh Goldman, mengambil US$1.42 bilion untuk dirinya sendiri. Low, yang didakwa bersama-sama dengan Ng, masih menjadi buronan.

Baca lagi | R&D di United Kingdom, Malaysia Bakal Cipta Basikal Trek Sendiri

Leissner menjadi saksi utama kerajaan dalam perbicaraan Ng dan mengaku bersalah dalam kes tersebut. Dia akan dijatuhi hukuman pada September tetapi kemungkinan akan mendapat hukuman yang lebih ringan kerana kerjasamanya.

Pendakwa mengatakan Leissner menjana US$73.4 juta dalam skim tersebut.

Denda terbesar dalam sejarah Akta Amalan Rasuah Asing

Mantan perdana menteri Malaysia, Najib Razak, menerima US$756 juta dan Khadem al-Qubaisi, bekas pengarah urusan International Petroleum Investment Co (Ipic) milik kerajaan Abu Dhabi, yang menjamin transaksi 1MDB, mendapat US$472.8 juta, seorang akauntan forensik dengan Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI) memberikan keterangan di perbicaraan Ng.

Hukuman denda Goldman Sachs di Amerika Syarikat adalah yang terbesar sepanjang masa untuk pelanggaran Akta Amalan Rasuah Asing, fakta yang ditekankan oleh Agnifilo semalam. “Kerajaan telah menghantar mesejnya ke seluruh dunia tentang Goldman apabila menerima wangnya untuk perjanjian tindakan pendakwaan tertangguh,” kata Agnifilo. Jeff Ifrah, seorang peguam pertahanan jenayah dan pakar garis panduan hukuman persekutuan, mengatakan bahawa Ng akan mempunyai masa yang sukar untuk meyakinkan hakim untuk memberikan hukuman masa yang dilayangkan padanya.

Read Previous

Skandal Jana Wibawa Semata-mata Konspirasi

Read Next

Huawei Melobi Media, Kontrak Malaysia Tetap untuk Ericsson

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.