The Malaysia Post

Huawei Melobi Media, Kontrak Malaysia Tetap untuk Ericsson

Menteri Komunikasi Digital Fahmi Fadzil telah mengeluarkan amaran keras kepada syarikat agar tidak melobi kontrak kerajaan untuk menyediakan peralatan rangkaian 5G di negara ini melalui media. Ini berikutan laporan bahawa Huawei sedang berusaha untuk memainkan peranan dalam pembinaan rangkaian selular jalur lebar di Malaysia walaupun kontrak berbilion ringgit telah diberikan kepada pesaingnya dari Sweden, Ericsson pada tahun 2021.

Fahmi tegas, tidak terpengaruh dengan media


Fahmi menyatakan di Dewan Rakyat bahawa kerajaan akan menghormati kesucian kontrak yang telah dimeterai dan tidak akan terpengaruh dengan lobi melalui media. Jika ada media yang mendengar kenyataannya, dia meminta agar tidak lagi melobi melalui media.

Baca lagi | Hukuman 1MDB Bakal Dijatuhkan, Roger Ng Bawa Isu Kesihatan Mental


Fahmi menegaskan bahawa tiada apa yang akan mempengaruhi pendiriannya dalam perkara itu dan meminta semua pihak memberi ruang kepada kerajaan untuk mengadakan perbincangan sendiri. Beliau juga menegaskan bahawa beliau tidak akan membaca sebarang cadangan yang dibentangkan oleh pihak lain.


Fahmi menjawab soalan Chong Zhemin (Kampar-PH) yang ingin tahu sama ada kerajaan sedang mengkaji semula kontrak yang diberikan kepada Ericsson sebagai sebahagian daripada kajian semula model 5G negara itu. Chong juga bertanya tentang implikasi kewangan kepada kerajaan jika ia memutuskan untuk menawarkan tender kepada Huawei sebaliknya.

Syarikat China ambil kesempatan


Fahmi memetik laporan Financial Times yang mendakwa Huawei sedang berjuang untuk membina rangkaian 5G di Asia Tenggara, termasuk Malaysia. Laporan tersebut menyatakan bahawa syarikat China itu adalah antara mereka yang melobi untuk memainkan peranan di sini, selepas kerajaan baharu mengumumkan kajian semula pelan 5G yang diluluskan oleh pentadbiran terdahulu.

Baca lagi | Skandal Jana Wibawa Semata-mata Konspirasi


Fahmi sebelum ini menyatakan bahawa kabinet akan membincangkan pelan pelancaran 5G negara menjelang akhir Mac, termasuk peranan Digital Nasional Bhd milik kerajaan, seperti yang dilaporkan oleh The Vibes. Pada 24 Februari, The Vibes melaporkan bahawa beberapa syarikat telekomunikasi terbesar negara telah membuat bidaan baharu untuk mengembalikan rangkaian dwi borong yang ditolak oleh kerajaan terdahulu. Pengendali mudah alih ini, termasuk Celcom, Digi, Maxis, dan U Mobile, dikatakan berminat untuk menguji keazaman kerajaan yang baru dibentuk dan telah membuat pendekatan rasmi untuk membina rangkaian 5G mereka sendiri.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Hukuman 1MDB Bakal Dijatuhkan, Roger Ng Bawa Isu Kesihatan Mental

Read Next

Thailand Arah Kapal Bawa Tuna Senilai 250 Juta Bath Pulang ke Korea

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.