The Malaysia Post

Thailand Arah Kapal Bawa Tuna Senilai 250 Juta Bath Pulang ke Korea

Kapal itu telah berlabuh di Pelabuhan Bangkok di daerah Khlong Toei sejak 24 Januari, di mana ia cuba untuk memuatkan lebih daripada 4,000 tan tuna bernilai 250 juta baht, kata Surachet, yang mengawasi pasukan tugas polis tentang memancing secara haram, tidak dilaporkan dan tidak terkawal.

“Kita semua mempunyai tanggungjawab untuk menunjukkan kepada dunia bahawa Thailand tidak menyokong aktiviti memancing secara haram, tidak dilaporkan dan tidak terkawal,” kata Surachet.

Muncul di perairan Republik Kiribati tanpa kebanaran

Satu siasatan bersama oleh polis dan jabatan perikanan mendapati bahawa kapal itu mungkin telah menggunakan peranti pengumpul ikan yang dilarang oleh Komisi Perikanan Pasifik Barat dan Tengah. Peranti ini, sering digunakan untuk menarik tuna, dilarang kerana ia menarik spesies lain, seperti lumba-lumba, serta ikan yang belum matang ke dalam jaring.

Semakan sejarah GPS Sunflower juga mendapati bahawa ia memancing di perairan Republik Kiribati tanpa kebenaran, kata Surachet.

Baca lagi | Huawei Melobi Media, Kontrak Malaysia Tetap untuk Ericsson

Surachet berkata beliau telah meminta Jabatan Perikanan untuk mengeluarkan notis yang melarang import produk marin dari kapal tersebut, serta perintah agar kapal meninggalkan Thailand secepat mungkin. Polis akan menjejaki kapal tersebut untuk memastikan ia kembali ke Korea Selatan secara langsung tanpa berhenti di pelabuhan lain di sepanjang jalan, tambah Surachet.

Beliau menggesa operator kilang pemprosesan makanan laut untuk mengesahkan asal produk mentah mereka untuk memastikan bahawa ia tidak datang dari kapal pancing yang melanggar undang-undang.

PSMA perkukuh pengurusan perairan dan perikanan Thailand

Dengan mengambil United Nations Food and Agriculture Organization’s Port State Measures Agreement (PSMA) pada tahun 2016, pihak berkuasa perikanan Thailand – yang disokong oleh industri perikanan dan makanan laut serta organisasi bukan kerajaan – mempunyai kerangka yang diperlukan untuk memperbaiki kawalan pelabuhan.

Sebagai contoh, pihak berkuasa meminta dokumen dari kapal sebelum memasuki pelabuhan, dan sekarang berusaha untuk mengesahkan maklumat yang diberikan dengan rekod pemerhati di atas kapal, serta dengan kebenaran untuk memancing atau memuatkan tangkapan. Thailand telah menetapkan sasaran untuk memeriksa 100% kapal bendera asing sebelum tangkapan dimuatkan.

Baca lagi| Hukuman 1MDB Bakal Dijatuhkan, Roger Ng Bawa Isu Kesihatan Mental

Thailand juga menggunakan teknologi untuk memantau dengan berkesan aktiviti kapal domestik mereka sendiri untuk mengesahkan pematuhan, menjadikan ia lebih mudah bagi pihak berkuasa untuk mengesan tangkapan haram dan mengambil tindakan terhadap pengendali haram.

Dengan bekerjasama dengan OceanMind, sebuah pertubuhan bukan keuntungan yang menyediakan maklumat tentang aktiviti memancing melalui penjejakan satelit dan data pengesan dari kapal, pihak berkuasa Thailand dapat dengan berkesan menentukan bagaimana dan di mana sebuah kapal telah memancing dan membuat penilaian risiko untuk memberi maklumat di mana dan bila untuk menjalankan pemeriksaan.

Read Previous

Huawei Melobi Media, Kontrak Malaysia Tetap untuk Ericsson

Read Next

Microsoft, Salesforce dan Pencipta TikTok sedang Menggunakan ChatGPT untuk Menulis Emel Secara Automatik

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.