The Malaysia Post

R&D di United Kingdom, Malaysia Bakal Cipta Basikal Trek Sendiri

Sebuah projek penyelidikan dan pembangunan (R&D) Basikal akan dimulakan dalam masa terdekat. Persediaan bagi Sukan Olimpik 2024 membawa skuad berbasikal trek negara bersama penyelidik dari Institut Sukan Negara (ISN) ke United Kingdom pada bulan ini. Mohd. Izham Mohamad, Ketua Projek Penyelidikan dan Pembangunan (R&D) Basikal menyatakan bahawa Malaysia telah lewat 20 tahun dalam kajian basikal trek tetapi kemampuan ISN masih relevan dalam menghasilkan produk tempatan. Dalam kenyataannya lagi, Datuk Azizulhasni Awang berjaya menaiki podium dengan meraih pingat perak keirin di temasya Tokyo 2020 menggunakan basikal buatan Malaysia.

Inspirasi cipta basikal sendiri

Izham turut menyatakan bahawa basikal WX-R Vorteq yang dibangunkan menerusi projek R&D bernilai RM13 juta telah turut digunakan oleh Shah Firdaus Sahrom di Tokyo. Selain itu, negara-negara Eropah telah mula melakukan R&D basikal trek sejak 2004, dan semasa Olimpik 2012 di London, Great Britain berlumba dengan basikal sendiri yang telah menjadi inspirasi.

Baca lagi | Sampai Bila-bila Rumput Lembu – TMJ

Sebelum ini, Malaysia hanya menggunakan basikal dari negara lain dan jenama lain dan melakukan penyesuaian yang diperlukan. Pada Olimpik 2016 di Rio, semasa Azizulhasni menang gangsa, negara berazam untuk melakukan R&D supaya dapat memenangi emas di Tokyo. Idea ini bermula pada 2018, pada tahun yang sama Program Podium dilancarkan.

Malaysia perlu kembangkan kepakaran

Menurut Izham, R&D menunjukkan bahawa sukan ini bergantung kepada teknologi. Persembahan pelumba dipengaruhi rintangan angin, aerodinamik, dan faktor-faktor lain yang akan mempengaruhi prestasi. Oleh itu, Malaysia perlu membangunkan kepakaran tempatan untuk tidak bergantung kepada kajian luar negara.

Sebelum ini, ketua jurulatih berbasikal trek negara, John Beasley, berharap bahawa proses R&D dapat dilaksanakan pada Mac.

Nilai RM300 ribu tak masuk akal

Jentera WX-R Vorteq yang dalam pasaran basikal dinyatakan senilai RM300 ribu mendapat pelbagai reaksi daripada peminat sukan basikal. Ramai berpendapat bahawa harga tersebut tidak masuk akal kerana ia menyamai nilai sebuah kereta, bahkan mampu membeli sebuah pangsapuri kos rendah.

Baca lagi | ‘ADUN Angkat’ Isi Empat Kerusi Kosong

Namun, temu bual terbaru oleh Astro Arena dengan Datuk Azizulhasni Awang telah mengungkapkan bahawa harga yang diumumkan sebenarnya adalah satu taktikal.

Juara basikal trek kebangsaan, Datuk Azizulhasni Awang mengungkapkan bahawa harga sebenar basikal model WX-R Vorteq yang digunakan di Sukan Olimpik Tokyo 2020 tidaklah semahal yang diwartakan. “Mereka meletakkan harga yang tinggi supaya orang lain tidak akan membelinya kerana orang akan fikir tidak masuk akal. ni adalah rahsia kecil yang boleh saya kongsi,” katanya kepada Astro Arena.

Walau bagaimanapun, walaupun basikal itu menjadi RM100k lebih murah, yang sepatutnya menjadikannya seiring dengan harga basikal lain yang digunakan dalam acara berbasikal, ia masih merupakan jumlah wang yang signifikan untuk dibelanjakan pada sebuah basikal.

Adapun, sepertimana yang dinyatakan oleh Izham, basikal WX-R Vorteq yang dibangunkan menerusi projek R&D untuk Sukan Olimpik Tokyo 2020 bernilai RM13.

Read Previous

Sampai Bila-bila Rumput Lembu – TMJ

Read Next

Skandal Jana Wibawa Semata-mata Konspirasi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.