The Malaysia Post

Ahli Parlimen Pakatan Harapan Selar Ahli Parlimen Perikatan Nasional Kuala Langat Isu Bunuh Diri

Seorang ahli Parlimen Pakatan Harapan (PH) telah mengkritik ahli parlimen perikatan nasional iaitu pembangkang, Dr Ahmad Yunus Hairi, atas “kejahilan” beliau semasa membahaskan usul untuk mendekriminalisasikan percubaan bunuh diri di Dewan Rakyat.

Pada hari Isnin, Yunus, ahli Parlimen Perikatan Nasional bagi Kuala Langat, menyebabkan peningkatan kes bunuh diri di kalangan rakyat Malaysia disebabkan oleh kurangnya kesedaran di kalangan orang ramai bahawa percubaan untuk mengakhiri nyawa seseorang merupakan kesalahan jenayah.

Ahli Parlimen Bandar Kuching, Dr Kelvin Yii, menyatakan kekecewaannya kerana Yunus tidak mengemukakan kenyataannya berdasarkan fakta yang terbukti, sains, atau data walaupun latar belakang perubatannya.

Kenyataan Perlu Berdasarkan Fakta

Menurutnya, dalam peranan seorang doktor, adalah penting untuk memahami sepenuhnya cabaran dan kesukaran yang dihadapi oleh individu yang mengalami masalah kesihatan mental. Ini memerlukan pengetahuan yang mendalam tentang penyakit-penyakit mental, tanda-tanda serta simptom yang berkaitan, dan pelbagai kaedah rawatan yang sesuai.

Selain itu, belas kasihan dan empati yang ditunjukkan oleh doktor juga memberi keyakinan kepada pesakit bahawa mereka didengar dan difahami.

Ketua pemuda PH berkata Bahagian 309 Kanun Keseksaan, yang menetapkan hukuman penjara dan denda bagi mereka yang disabit kesalahan tersebut, adalah undang-undang usang yang tidak berjaya dalam memerangi bunuh diri.

Baca lagi | Gabungan Dengan Perikatan Nasional, Pejuang Akan Mohon Semula

Kes Bunuh Diri Meningkat Sebab Kurang Sokongan

“Peningkatan dalam percubaan bunuh diri atau bunuh diri bukan disebabkan oleh undang-undang itu sendiri, tetapi kerana kurangnya sokongan dan stigma yang dikaitkan dengan tindakan tersebut,” kata Yii kepada FMT.

Beliau menyatakan bahawa individu yang mempunyai kecenderungan untuk membunuh diri harus diperlakukan dengan empati dan belas kasihan serta diberikan akses kepada sokongan, bukannya dianggap sebagai penjenayah.

Pengarah publisiti Befrienders Kuala Lumpur, Ardy Ayadali, berkata kenyataan Yunus adalah tidak tepat kerana orang yang mempunyai kecenderungan untuk membunuh diri sebenarnya hanya ingin mengakhiri kesengsaraan mereka.

Baca lagi | Pembangkang di Thailand Menamakan Taikun Hartanah sebagai Penasihat Kanan

Semua Pihak Harus Berlapang Dada

Ardy menyatakan harapannya agar semua pihak dapat melangkah ke hadapan dalam memberikan bantuan dan sokongan kepada mereka, kerana apa yang mereka benar-benar perlukan adalah bantuan dan sokongan.

Pindaan tersebut telah diluluskan pada hari Isnin, dengan Timbalan Menteri Undang-Undang dan Pembaharuan Institusi, Ramkarpal Singh, berkata ia akan menghapuskan stigma terhadap mereka yang cuba mengakhiri nyawa sendiri dan membolehkan mereka mencari rawatan perubatan dan bentuk bantuan lain.

Pada tahun lalu, bekas menteri kesihatan, Khairy Jamaluddin, mengatakan kadar bunuh diri di Malaysia meningkat 81% pada tahun 2021 kepada 1,142 kes, berbanding dengan 631 kes pada tahun 2020.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Skandal Jana Wibawa: Ahli Perniagaan, Datuk Roy Dan Pegawai SPRM Didakwa Atas Tuduhan Rasuah RM2.64 Juta

Read Next

Mahkamah Arah Syamsul, Puteri Sarah Sahkan Terlebih Dahulu Isu Dua Lafaz Cerai

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.