The Malaysia Post

Mahkamah Arah Syamsul, Puteri Sarah Sahkan Terlebih Dahulu Isu Dua Lafaz Cerai

Mahkamah Rendah Syariah di sini telah mengarahkan agar Syamsul Yusof dan Puteri Sarah menyelesaikan terlebih dahulu isu mengenai pengisytiharan perceraian yang didakwa diumumkan oleh pengarah filem Mat Kilau kepada isteri pertamanya.

Perlu Sahkan Lafaz Taklik

Peguam Syarie Datuk Akberdin Abdul Kader – yang mewakili Puteri Sarah Liyana Megat Kamaruddin atau lebih dikenali sebagai Puteri Sarah – mengatakan bahawa hakim Akmalluddin Ilyas perlu mengetahui sama ada pengisytiharan taklik (perceraian bersyarat) yang dikemukakan oleh kliennya dalam laporan Jawatankuasa Perdamaian adalah sah atau sebaliknya.

Menurut Akberdin, dalam laporan tersebut, pengerusi menyatakan bahawa terdapat isu mengenai dua pengisytiharan perceraian dan oleh itu, mahkamah perlu mengesahkan jenis talak (pemutusan).

Baca lagi | Syamsul dan Puteri Sarah Capai Kata Sepakat

14 Jun untuk Kemukakan Pengesahan

“Oleh itu, mahkamah telah menetapkan 14 Jun untuk pihak-pihak membincangkan siapa yang perlu mengemukakan permohonan untuk mengesahkan perceraian di luar mahkamah,” kata Akberdin kepada wartawan selepas prosiding perceraian pasangan tersebut.

Sesi hari ini (25 Mei) adalah untuk menetapkan tarikh memanggil pengerusi memberikan penjelasan mengenai prosiding jawatankuasa.

Mengenai laporan itu, Akberdin mengatakan mahkamah berpuas hati bahawa perkahwinan pasangan selebriti itu tidak dapat diselamatkan.

Namun, katanya sebelum pihak-pihak dapat melanjutkan proses undang-undang, isu mengenai pengisytiharan perceraian dalam laporan perlu diselesaikan terlebih dahulu.

Sementara itu, peguam Syarie Azmi Mohd Rais, yang mewakili Syamsul Yusof yang nama sebenarnya Mohd Shamsul Md Yusof, juga mengatakan bahawa kliennya tidak mengetahui bahawa pengisytiharan perceraian itu dilakukan dua kali seperti yang didakwa oleh Puteri Sarah.

Baca lagi | <strong>“Terima semua Qada dan Qadar, jangan berdendam” – Syamsul Yusof</strong>

Perkahwinan Tidak Dapat Diselamatkan Lagi

Prosedur jawatankuasa dijalankan secara berasingan dan kedua-dua pihak (Syamsul dan Puteri Sarah) tidak berjumpa secara langsung. Klien saya tidak menyedari perkara tersebut dan tidak dapat menjawabnya dalam prosiding jawatankuasa.

Azmi berkata bahawa oleh kerana Puteri Sarah mengemukakan perkara tersebut dalam jawatankuasa, dia harus mengemukakan permohonan untuk mengesahkan bahawa pengisytiharan perceraian itu dilakukan dua kali.

Pada 18 April, Syamsul, 39, dan Puteri Sarah, 38, gagal mencapai persetujuan untuk berpisah dengan baik setelah terma penyelesaian tidak dapat dipenuhi.

Puteri Sarah Kemukakan Permohonan Cerai

Pada 16 Januari, Puteri Sarah mengemukakan permohonan cerai daripada Syamsul atas alasan bahawa tiada lagi pemahaman dan shiqaq (pertikaian berpanjangan) antara mereka dan bahawa mereka tidak lagi dapat hidup bersama sebagai suami isteri menurut undang-undang syariah.

Pasangan tersebut berkahwin pada 8 Mac 2014 dan dikurniakan dua orang anak, Shaikul Islam, 6 tahun, dan Sumayyah, 4 tahun. Pada 6 Januari, Syamsul mengaku telah berkahwin dengan Ira Kazar dalam video yang dikongsi melalui akaun Instagramnya.

Read Previous

Ahli Parlimen Pakatan Harapan Selar Ahli Parlimen Perikatan Nasional Kuala Langat Isu Bunuh Diri

Read Next

Ini 10 Pekerjaan Baru Di Masa Depan Yang Diperlukan Oleh Seluruh Dunia – WEF

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.