The Malaysia Post

Bekas Setiausaha Politik Didakwa Terima Rasuah Lebih RM400,000

Pada hari ini, Datuk Rosli Hasan, bekas setiausaha politik kepada mantan Ketua Menteri Melaka, telah dihadapkan ke Mahkamah Seksyen Ayer Keroh atas tuduhan menerima suapan berjumlah RM408,736 sebagai upah projek pembinaan masjid enam tahun yang lalu. Meskipun dihadapkan dengan 12 pertuduhan, tertuduh yang berusia 52 tahun itu mengaku tidak bersalah setelah pembacaan pertuduhan oleh jurubahasa di hadapan Hakim Elesabet Paya Wan.

Pertuduhan pertama melibatkan dakwaan Rosli menerima khidmat pengubahsuaian rumah milik isterinya bernilai RM323,736 di Taman Pokok Mangga antara Mei 2017 hingga Februari 2018. Selain itu, Rosli didakwa atas 11 pertuduhan rasuah lain yang melibatkan suapan wang sebanyak RM85,000 melalui bayaran kad kredit antara Mei 2017 hingga 19 Oktober 2017.

Baca lagi | 9 Fakta Yang Anda Perlu Tahu Tentang Auto-GPT

Menurut dakwaan, suapan tersebut diberikan sebagai upah kepada Rosli sebagai dorongan untuk membantu sebuah syarikat yang dilantik sebagai kontraktor bagi projek pembinaan masjid, dewan serbaguna, tiga lot kedai dan rumah sampah di atas sebahagian tanah di Lot 341 dan Lot 345, Mukim Bachang bernilai RM5.28 juta.

Rosli mohon keringanan terhadap jaminan

Rosli didakwa mengikut Seksyen 16(a)(b) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 dan jika terbukti bersalah, beliau boleh dijatuhi hukuman penjara sehingga 20 tahun dan denda tidak kurang daripada RM10,000, atau lima kali ganda nilai suapan atau mana-mana yang lebih tinggi.

Sebagai cadangan, Timbalan Pendakwa Raya Irwan Shah Abdul Samad meminta jaminan sebanyak RM80,000 serta syarat tambahan pasport diserahkan kepada mahkamah dan meminta Rosli melapor diri ke pejabat SPRM sekali sebulan. Namun, peguam Rosli, Azrul Zulkifli Stork, memohon jaminan RM30,000 dijadikan jaminan bercagar memandangkan Rosli perlu menanggung tanggungjawab dua isteri dan lapan anak dengan hanya mengharapkan pencen sebanyak RM2,018 sebulan.

Baca lagi | Wanita Berpantang Maut Dengan Pisau Tertusuk di Leher

Hakim Elesabet membenarkan rayuan pihak pembelaan serta cadangan syarat tambahan daripada pihak pendakwaan dan menetapkan 16 Mei untuk sebutan semula kes. Rosli masih dibenarkan bebas selepas membayar jaminan yang ditetapkan.

Read Previous

9 Fakta Yang Anda Perlu Tahu Tentang Auto-GPT

Read Next

Skuad Badminton Untuk Kejohanan Piala Sudirman Diumumkan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.