The Malaysia Post

Wanita Berpantang Maut Dengan Pisau Tertusuk di Leher

Seorang wanita yang baru melahirkan dan masih berpantang telah ditemui mati dengan sebilah pisau terselak di lehernya di sebuah rumah di Kampung Beris Panchor, Bachok, semalam. Kejadian tersebut berlaku pada kira-kira jam 6 petang, di mana mangsa berusia 35 tahun dipercayai telah mengunci pintu biliknya dari dalam. Adik lelakinya yang berusia 23 tahun menjadi risau dan mengintip ke dalam bilik tersebut, di mana dia memdapati mangsa yang berlumuran darah. Dia dengan cepat memecahkan pintu bilik itu.

Ibu mangsa, Zuraizah Mat, 58, berkata anaknya ditemui dengan sebilah pisau sayur yang tertusuk di bahagian tengah lehernya. Sebelum kejadian berlaku, Zuraizah berkata mangsa datang kepadanya dan menyerahkan bayi berusia 36 hari, lalu menyatakan ingin berbicara dengan suaminya yang berada di Kedah.

Baca lagi | Michelle Bawa Pulang Trofi Oscar ke Malaysia

Mangsa ambil pisau dan kunci pintu bilik

“Dia meminta saya menjaga bayi itu sebelum dia masuk ke dalam bilik tidurnya. Selepas beberapa waktu, saya berasa risau tentang keadaannya dan saya meminta anak lelaki saya menggunakan tangga untuk mengintip ke bilik mangsa untuk memastikan dia baik-baik saja. “Ketika anak saya melihat kakaknya terbaring dalam genangan darah, kami mencuba beberapa kali untuk memecahkan pintu bilik sebelum kami dapat masuk,” katanya semasa diwawancarai di rumahnya semalam.

Ketua Polis Daerah Bachok, Superintendan Mohamad Ismail Jamaluddin, mengesahkan kejadian itu dan berkata siasatan sedang berlangsung. Zuraizah berkata mangsa masih hidup dan meminta mereka membawanya ke Klinik Kesihatan Beris Panchor. Dia berkata mangsa sering mengadu sakit perut selepas melahirkan anak keempatnya.

Baca lagi | Top 9 Filem Pemenang Oscar, Michelle Yeoh

Zuraizah mengesyaki bahawa anaknya mengambil pisau dari kedai di luar rumah dan masuk ke bilik tidurnya, menguncinya dari dalam. Mangsa, yang tinggal bersama suaminya dan tiga anak di Kedah, telah pulang ke kampung halamannya untuk berpantang selepas melahirkan kira-kira sebulan yang lalu.

Daerah Bachok gempar

Kematian yang tiba-tiba ini telah menggemparkan kampung Beris Panchor dan seluruh Bachok. Kes ini menunjukkan bahawa kesihatan mental dan kecemasan selepas melahirkan adalah isu yang serius yang perlu diberi perhatian. Individu yang baru melahirkan memerlukan sokongan dan bantuan yang mencukupi untuk membantu mereka menyesuaikan diri dengan perubahan dalam kehidupan mereka.

Kita perlu memastikan bahawa keluarga dan rakan-rakan yang berada di sekeliling individu yang baru melahirkan memberi sokongan emosi yang mencukupi dan membantu mereka mencari bantuan profesional jika diperlukan. Kita juga perlu memastikan bahawa individu yang mengalami masalah kesihatan mental mendapat rawatan dan sokongan yang mencukupi agar dapat memulihkan kesihatan mereka dan mengelakkan kejadian yang tidak diingini daripada berlaku di masa depan.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Michelle Bawa Pulang Trofi Oscar ke Malaysia

Read Next

9 Fakta Yang Anda Perlu Tahu Tentang Auto-GPT

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.