The Malaysia Post

Top 9 Filem Pemenang Oscar, Michelle Yeoh

Selama empat dekad dalam kerjayanya, Tan Sri Michelle Yeoh telah menarik perhatian penonton dengan kemahiran fizikalnya sebagai ahli seni mempertahankan diri dan bakat emosinya sebagai pelakon.

Beliau menjadi ikon antarabangsa sejak 23 tahun yang lalu berkat filem “Crouching Tiger, Hidden Dragon” arahan Ang Lee yang memenangi Oscar. Michelle Yeoh akhirnya meraikan kemanisan dalam kariernya apabila filem “Everything Everywhere All at Once” yang membawanya mendapat pengiktirafan daripada Academy dengan pencalonan Oscar pertamanya.

Ini adalah sorotan Top 9 Filem Yeoh yang boleh kita lihat kembali.

1. Yes, Madam! (1985)

Sebuah filem aksi yang menarik dalam tahun-tahun awal Yeoh membuat filem di Hong Kong, filem ini menonjolkan penempatan penting pelakon wanita yang bangkit menentang penjahat, yang jelas membuka jalan untuk opus yang akan datang seperti saga “Kill Bill” Quentin Tarantino. “Yes, Madam!” juga merupakan kapsul masa yang menyeronokkan, Yeoh membawa karakter yang sedikit kekanak-kanakan dengan gaya rambut pendek dan baju berbahu besar era 80-an.

2. Super Cop (1992)

Yeoh mempamerkan kemahiran bela dirinya dalam filem aksi-komedi Hong Kong ini bersama Jackie Chan, yang telah diterbitkan dengan pengalihan suara di Amerika Syarikat. Beliau memegang watak sebagai pemeriksa Interpol, dan peranannya termasuk kerja aksi yang sangat menakutkan – seperti mendaratkan motosikal di atas kereta bergerak, dan dalam beberapa pengambilan, bergerak dalam keadaan yang berbahaya – yang dipaparkan semasa kredit penutupan.

3. Wing Chun (1992)

Sebuah filem seni mempertahankan diri yang agak lebih keras tetapi masih penuh dengan aksi, jelas terlihat bagaimana “Wing Chun” membolehkan Yeoh menonjol dalam klasik terkemuka “Crouching Tiger, Hidden Dragon”. Ia juga menandakan salah satu kerjasama terbaik Yeoh dengan pengarah legenda dan pengacara aksi Woo-Ping Yuen, yang kemudian bekerja dengan beliau dalam “Dragon” dan judul lain.

4. Tomorrow Never Dies (2004)

Yeoh memainkan salah satu wanita Bond yang paling berkuasa, sepadan dengan 007 dari segi kebijaksanaan dan kekuatan. Banyak perhatian diberikan pada Yeoh pada masa itu – seorang bekas ratu kecantikan yang menjadi pelakon – yang melakukan aksi sendiri dalam filem yang dibintangi oleh Pierce Brosnan, di mana dia menendang pantat dan memenangi pengiktirafan.

Baca lagi | Polis Berkas Remaja Lelaki Cabul Kucing di Bukit Panjang

5. Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000)

Sebuah hit antarabangsa yang memukau, diingati oleh ramai orang atas aksi seni wayar-grasi yang menakjubkan, dari pengarah Ang Lee. Yeoh membintangi bersama Chow Yun-fat sebagai dua pejuang yang tidak dapat mengungkapkan cinta mereka satu sama lain, dengan Zhang Ziyi sebagai pencuri yang mereka harus lawan untuk memiliki sebuah pedang legenda bermilennia yang dikenali sebagai Green Destiny.

6. Memoirs of a Geisha (2005)

Adaptasi dari novel Arthur Golden, cerita bermula pada akhir tahun 1920-an, dengan Yeoh sebagai Mameha, seorang ibu tunggal yang garang yang melatih pengikutnya yang muda, Chiyo (sekali lagi Zhang Ziyi) dalam cara-cara melayani sebagai geisha. Filem ini menimbulkan beberapa kontroversi pada masa itu kerana memilih pelakon bukan Jepun, termasuk Yeoh dan Zhang, dalam peranan paling utama tetapi persembahan mereka dipuji.

7. The Lady (2011)

Berdasarkan kisah benar Aung San Suu Kyi, ahli politik Burma dan pemenang Hadiah Nobel untuk Keamanan dan Perdamaian, “The Lady” merupakan karya hebat bagi Yeoh dalam peranan seseorang yang berdiri menentang keganasan dan penindasan. Diarahkan oleh Luc Besson dan dibintangi bersama David Thewlis, filem ini juga merupakan sebuah cerita cinta yang menyentuh hati, memenangi pencalonan aktris terbaik bagi Yeoh dalam Anugerah Satelit.

Baca lagi | Perbicaraan Saman Riza Aziz Bermula October 2024

8. Crazy Rich Asians (2018)

Dalam file mini, Yeoh memainkan watak seorang ibu yang tidak boleh diganggu gugat dan merupakan filem Hollywood pertama yang mempunyai barisan pelakon Asia dalam jumlah majoriti dalam 25 tahun (selepas “The Joy Luck Club” pada tahun 1993). Watak Eleanor Young yang dimainkan olehnya merupakan ibu yang sofistikated dan tangguh yang menentang pilihan kekasih Nick (Henry Golding), Rachel (Constance Wu). Eleanor juga pandai bermain mahjong dengan hebat.

9. Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (2021)

Yeoh menyertai Marvel Cinematic Universe dengan gaya yang paling elegan, memainkan seorang pejuang mistik yang menunjukkan betapa tarian dan seni bela diri sebenarnya dapat menjadi. Sebagai penjaga alam ajaib yang dikenali sebagai Ta Lo, watak Ying Nan yang eksentrik mengajar lelaki dalam filem tersebut, termasuk watak utama Shang Chi yang dimainkan oleh Simu Liu, bahawa kejayaan tidak hanya berasal dari kekuatan kasar.

Read Previous

Polis Berkas Remaja Lelaki Cabul Kucing di Bukit Panjang

Read Next

Michelle Bawa Pulang Trofi Oscar ke Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.