The Malaysia Post

Michelle Bawa Pulang Trofi Oscar ke Malaysia

Pada hari ini, Tan Sri Michelle Yeoh, seorang wanita Asia yang mencipta sejarah apabila memenangi Anugerah Oscar, telah membawa pulang trofi yang diidamkan ke rumah keluarganya di Malaysia. Beliau memuat naik gambar di Instagram yang menunjukkan ibunya, Datin Janet Yeoh, memegang trofi Oscar dan gambar lain menunjukkan trofi itu diletakkan di atas pusara ayahnya yang telah meninggal dunia, Datuk Yeoh Kian Teik.

Beliau, yang berusia 60 tahun, mengucapkan terima kasih kepada kedua ibu bapanya atas kejayaannya dan menyatakan bahawa tanpa kasih sayang, kepercayaan dan sokongan mereka, beliau tidak akan mencapai kejayaan sekarang.

Pelakon Wanita Asia pertama

Bulan lalu, Yeoh memenangi Anugerah Pelakon Terbaik di Anugerah Akademi ke-95 untuk peranannya dalam filem ‘Everything Everywhere All At Once’. Beliau juga telah memenangi Anugerah Lakonan Terbaik oleh Pelakon Wanita dalam Filem, Muzikal atau Komedi di Anugerah Globe Emas. Yeoh juga mencipta sejarah sebagai pelakon wanita Asia pertama yang memenangi Anugerah Screen Actors Guild 2023 untuk Penghargaan Lakonan Cemerlang oleh Pelakon Wanita dalam Peranan Utama pada bulan Februari.

Baca lagi | Top 9 Filem Pemenang Oscar, Michelle Yeoh

Peminat Yeoh akan berpeluang untuk bertemu dengan beliau dalam sesi sapaan di karpet merah yang terbuka untuk orang ramai pada 18 April di Pavilion Bukit Bintang.

Peminat sambut dengan gembira

Yeoh, yang berasal dari Ipoh, Perak, mula berkarier lakonannya di Hong Kong dan mencapai kejayaan antarabangsa dengan peranannya dalam filem-filem blockbuster Hollywood seperti ‘Crouching Tiger, Hidden Dragon’ dan ‘Tomorrow Never Dies’. Selain itu, beliau juga terlibat dalam pelbagai aktiviti kebajikan termasuk menjadi duta untuk Program Pembangunan Bangsa-Bangsa Bersatu dan Make-A-Wish Foundation.

Kejayaan Yeoh telah menginspirasi ramai pelakon dan pelakon wanita yang ingin meniti kerjaya lakonan di Malaysia dan Asia, dan beliau telah menekankan kepentingan kepelbagaian dan representasi dalam industri hiburan.

Baca lagi | Polis Berkas Remaja Lelaki Cabul Kucing di Bukit Panjang

Kemenangan Yeoh bersama Oscar telah disambut gembira oleh peminatnya dan media tempatan, dengan ramai yang mengucapkan tahniah atas pencapaiannya yang bersejarah.

Kejayaan Yeoh merupakan bukti bakat dan potensi pelakon dan pelakon wanita di Malaysia dan Asia serta menonjolkan kepentingan kerja keras, ketabahan dan sokongan daripada insan tersayang dalam mencapai impian.

Read Previous

Top 9 Filem Pemenang Oscar, Michelle Yeoh

Read Next

Wanita Berpantang Maut Dengan Pisau Tertusuk di Leher

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.