The Malaysia Post

9 Fakta Yang Anda Perlu Tahu Tentang Auto-GPT

Lagi-lagi teknologi baru menggemparkan negara kita, apalagi apabila sesebuah teknologi tersebut boleh memberi kesan kepada rutin seharian kita (dengan membantu menyelesaikan kerja dengan lebih cepat) atau mungkin juga boleh menyebabkan kita dipecat! (kerana bos tak perlukan kita lagi untuk buat kerja).

Kini muncul Auto-GPT pula yang direka khas untuk membantu manusia dalam pekerjaan. Jangan tersilap! Auto-GPT bukan ChatGPT.

Nak ketahui lebih lanjut? Jom kita terokai 9 fakta tentang Auto-GPT:

1. Auto-GPT adalah pemain baru dalam perlumbaan AI. Tetapi, nyatanya ia lebih hebat daripada teknologi yang lain.

2. GPT bermaksud Generative Pre-trained Transformer, dan model Auto-GPT ini adalah ‘abang besar’ kepada ChatGPT.

Tanpa Campur Tangan Manusia

3. Auto-GPT boleh menjalankan tugas seperti penyelidikan pasaran, menulis entri blog, dan menjawab pertanyaan pelanggan dalam mana-mana bahasa tanpa campur tangan manusia.

4. Auto-GPT adalah auto kelola dan boleh mencipta pelan perniagaan jangka panjang dan melaksanakannya tanpa campur tangan manusia.

5. Auto-GPT boleh memikirkan tugas yang berkaitan untuk dilaksanakan setelah menyelesaikan satu tugas.

Baca lagi | Wanita Berpantang Maut Dengan Pisau Tertusuk di Leher

6. Terdapat kebimbangan bahawa Auto-GPT boleh menyebabkan hilangnya peluang pekerjaan seperti pengurus media sosial, pakar SEO (Search Engine Optimization), dan pegawai khidmat pelanggan.

Pakar Teknologi Beri Amaran

7. Elon Musk dan Jaan Tallinn adalah antara individu yang memberi amaran bahawa pembangunan AI terlalu cepat.

Elon Musk dan Jaan Tallinn telah mengingatkan kita bahawa pembangunan kecerdasan buatan (AI) yang terlalu cepat boleh menimbulkan masalah. Mereka berpendapat bahawa kita harus lebih hati-hati dalam mengembangkan teknologi AI agar tidak terjadi dampak negatif yang tidak diinginkan di masa depan.

8. Surat yang ditandatangani oleh ribuan individu penting, termasuk penyelidik daripada DeepMind, Elon Musk, Steve Wozniak, dan Evan Sharp, meminta agar pembangunan AI yang terlalu cepat ditangguhkan dan diberhentikan seketika selama 6 bulan.

Baca lagi | Michelle Bawa Pulang Trofi Oscar ke Malaysia

9. Baru-baru ini, Itali telah melarang penggunaan ChatGPT, manakala UK menahan pengenalan peraturan AI yang ketat kerana takut ‘menghalang inovasi’ dalam kalangan rakyat.

Pada masa hadapan, Auto-GPT mungkin membawa banyak manfaat kepada pengguna, tetapi kita perlu memastikan bahawa teknologi ini digunakan dengan bijak dan dalam batasan yang selamat. Kita juga perlu memikirkan bagaimana teknologi ini boleh membantu kita memperbaiki kehidupan manusia secara keseluruhan, bukan hanya memperbaiki aspek perniagaan semata-mata.

Read Previous

Wanita Berpantang Maut Dengan Pisau Tertusuk di Leher

Read Next

Bekas Setiausaha Politik Didakwa Terima Rasuah Lebih RM400,000

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.