The Malaysia Post

FAM berkata melambung antara dua nama, Pan-gon untuk membuat keputusan muktamad

Teka-teki siapa yang akan menjadi penolong ketua jurulatih kebangsaan untuk skuad Harimau Malaya hampir mencapai kemuncaknya apabila lambungan masih berbaki dua nama.

Tanpa mendedahkan identiti calon, Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) Datuk Hamidin Mohd Amin berkata senarai itu telah dikurangkan oleh pengarah teknikal FAM Scott O’Donell selepas menemu bual lebih enam calon baru-baru ini.

Beliau berkata ketua jurulatih kebangsaan baharu Kim Pan-gon dari Korea Selatan akan membuat keputusan muktamad mengenai pelantikan itu.

“Saya serahkan perkara ini kepada pengarah teknikal dan panel pemilihan. Mereka telah menemu bual lebih enam orang dan telah menyerahkan senarai itu kepada ketua jurulatih baharu untuk dipilih.

“Jadi kami hanya menunggu Kim (Pan-gon) tiba… dia kemudian akan menemu bual calon sekali lagi dan membuat keputusan,” katanya pada sidang media selepas pelancaran rasmi Airbus A330-300 dengan Livery Harimau Malaya di Kompleks Kejuruteraan Malaysia Airlines Berhad di sini hari ini.

Bernama sebelum ini melaporkan bahawa O’Donell sedang melihat 10 calon, termasuk seorang jurulatih dengan “nama besar”, sebagai tindak balas kepada permintaan Pan-gon untuk mengambil jurulatih tempatan sebagai pembantu.

Antara nama yang dikaitkan dengan jawatan itu ialah bekas jurulatih Melaka United Zainal Abidin Hassan, jurulatih Sarawak United E Elavarasan, jurulatih Terengganu FC Mohd Nafuzi Mohd Zain dan penolong jurulatih Selangor FC Mohd Nidzam Jamil.

Antara yang mengemukakan permohonan untuk menjadi pembantu Pan-gon ialah jurulatih berpengalaman Mohd Azraai Khor Abdullah, yang membawa Kedah menjulang kejuaraan Liga Super, Piala FA dan Piala Malaysia pada 2007 dan 2008.

“Bagi penanda aras (menjadi penolong ketua jurulatih), dia mesti mempunyai lesen kejurulatihan Pro A dan soal ‘nama besar’ atau tidak, kedua-dua calon mesti mempunyai banyak pengalaman. Pengarah teknikal juga meninggalkan komen mengapa nama itu disenarai pendek,” kata Hamidin.

Tugas pertama menanti Pan-gon dan barisan kejurulatihannya yang dijangka tiba pada pertengahan Februari ini ialah memantau prestasi pemain dalam Liga Malaysia 2022 (Liga-M) yang dijangka bermula akhir bulan ini sebelum mengendalikan kem latihan berpusat pertama skuad kebangsaan pada Mac.

Baca Lagi | FAM berkata melambung antara dua nama, Pan-gon untuk membuat keputusan muktamad

Pan-gon kemudiannya akan membimbing skuad negara pada pusingan ketiga Kelayakan Piala Asia 2023 pada Jun, dalam usaha menamatkan penantian lebih 40 tahun Malaysia untuk layak secara merit ke pusingan akhir.

Read Previous

Pertemuan Hadi dengan Taliban sekadar ‘dialog’ yang diatur oleh Qatar

Read Next

Kakitangan Motorola Malaysia didakwa diupah dari China untuk mencuri teknologi walkie-talkie

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.