The Malaysia Post

Menteri Luar Malaysia mengucapkan tahniah kepada China

Menteri Luar Malaysia Datuk Seri Saifuddin Abdullah hari ini mengucapkan tahniah kepada China kerana menjadi tuan rumah Sukan Olimpik Musim Sejuk 2022.

Dalam ucapannya pada sambutan Tahun Baharu Cina Malaysia-China Chamber Of Commmerce (MCCC), di sini, yang disampaikan menerusi video prarakaman, beliau berkata acara sukan itu bermula malam Jumaat dengan upacara pembukaan yang luar biasa dan indah.

“Saya pasti ini akan menjadi satu lagi acara yang berjaya dianjurkan oleh China,” katanya. Teks ucapan beliau telah disediakan kepada media oleh Kementerian Luar Malaysia.

Turut hadir pada majlis itu ialah Duta Besar China ke Malaysia Ouyang Yujing dan Presiden MCCC Datuk Tan Yew Sing.

Semasa menyampaikan ucapan Tahun Baharu Cina, Saifuddin berharap pada tahun Harimau segala perancangan kerjasama antara Malaysia dan China akan diperkukuh dan dilaksanakan demi kemakmuran dan kesejahteraan rakyat kedua-dua negara.

Beliau berkata China kekal sebagai salah satu rakan dagangan utama Malaysia, serta salah satu pelabur asing terbesar.

Dari Januari hingga November 2021, jumlah perdagangan dengan China berjumlah RM378.95 bilion (AS$ 91.55 bilion), meningkat 27.2 peratus berbanding tempoh yang sama tahun sebelumnya (RM329.77 bilion).

Beliau menambah jumlah eksport meningkat 19.7 peratus kepada RM171.99 bilion (AS$ 41.54 bilion) manakala jumlah import meningkat 34.2 peratus kepada RM206.96 bilion (AS$ 50.01 bilion).

Saifuddin berkata, semasa lawatannya ke China pada Disember 2021, Beijing dan Putrajaya telah bersetuju untuk bekerjasama dalam banyak bidang, termasuk dalam penyelidikan dan pembangunan (R&D) dan pengeluaran vaksin; perbadanan telekomunikasi digital dan penerbitan bersama filem.

“Memorandum persefahaman (MoU) mengenai kerjasama telekomunikasi digital dan penerbitan bersama filem kini berada di peringkat akhir kesimpulan. Kami juga telah membincangkan bidang kerjasama dalam ekonomi digital dan juga dalam keselamatan siber,” katanya.

Mengenai komuniti Cina di Malaysia, Saifuddin berkata beliau amat berbesar hati untuk menyatakan sokongan berterusan mereka sebagai sebahagian daripada Keluarga Malaysia (Keluarga Malaysia) yang lebih besar dalam semua bidang kehidupan di negara ini.

Beliau juga berterima kasih kepada pertubuhan masyarakat sivil China dan komuniti perniagaan, seperti MCCC, atas peranan penting dan penting mereka dalam pembinaan negara.

Baca Lagi | Menteri Luar Malaysia mengucapkan tahniah kepada China

Olimpik Musim Sejuk 2022 Beijing 2022 dari 4-20 Februari diadakan di tiga zon di China — Beijing, Yanqing dan Zhangjiakou.

Read Previous

Zahid memberitahu jentera BN menggunakan media sosial untuk berkempen mematuhi SOP Covid-19

Read Next

Kementerian Kewangan: Kerajaan meneruskan usaha membantu rakyat di Malaysia membina semula

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.