The Malaysia Post

Zahid memberitahu jentera BN menggunakan media sosial untuk berkempen mematuhi SOP Covid-19

Jentera Barisan Nasional (BN) diingatkan supaya menggunakan media sosial sebagai platform utama untuk mendekati pengundi pada pilihan raya negeri Johor akan datang.

Pengerusi BN Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi turut mengingatkan jentera parti supaya bekerjasama antara satu sama lain kerana pengundi mahukan maklum balas segera terhadap isu yang dibangkitkan.

“Jangan gunakan kaedah konvensional tetapi gunakan media sosial untuk berkempen. Kita beri kuasa untuk menyelaraskan kempen komunikasi bukan lisan kepada BN bersama Penerangan Umno dan semua jentera penerangan parti komponen.

“Pengundi mahu melihat aktiviti berjalan mengikut SOP (prosedur operasi standard). Gunakan media sosial sebagai medium pertama berkempen untuk pilihan raya Johor,” katanya ketika melancarkan pusat operasi jentera BN Johor zon barat di Kompleks Sukan EduCity di sini malam tadi.

Turut hadir Timbalan Pengerusi BN Datuk Seri Mohamad Hasan, Pengerusi BN Johor Datuk Hasni Mohammad, Naib Presiden MCA Senator Lim Ban Hong, Setiausaha Agung MIC RT Rajasekaran serta kepimpinan tertinggi parti komponen BN.

Pada majlis itu, Ahmad Zahid yang juga presiden Umno melantik Pengerusi BN Selangor Tan Sri Noh Omar dan Pengerusi BN Kedah Datuk Seri Jamil Khir Baharom sebagai pengerusi bersama untuk menyelaras jentera zon barat BN Johor meliputi Iskandar Puteri, Pulai, Pontian dan Tanjung Piai.

Ahmad Zahid juga berharap semua jentera parti di peringkat bahagian dan Dewan Undangan Negeri di zon barat Johor dapat bekerjasama dengan pemimpin yang dilantik sebagai pengerusi bersama serta mematuhi SOP Covid-19 yang ditetapkan kerajaan.

Sementara itu, Mohamad yang juga timbalan presiden Umno berkata keputusan pengundian Johor boleh memberi impak besar kepada pilihan raya umum ke-15 (PRU15) yang boleh diadakan pada bila-bila masa.

Beliau berkata, oleh itu, adalah penting untuk memenangi pilihan raya negeri Johor, walaupun BN mesti tidak terlalu selesa selepas memenangi pilihan raya negeri Melaka sebelum ini.

“Setiap pilihan raya berbeza setiap pilihan raya negeri dan setiap PRU tidak sama. Semua orang mahu melihat kami kalah di Johor. Semua parti lain mahu melihat Umno berkubur di Johor yang merupakan tempat kelahiran Umno. Jadi, itu tanggungjawab kita, kita mesti bangkit dan pertahankan (Umno),” katanya.

Mohamad berkata indeks prestasi utama jentera zon barat Johor adalah untuk membantu parti itu memenangi sekurang-kurangnya lima daripada lapan kerusi DUN.

Sementara itu, Hasni, yang juga Pengerusi Perhubungan Umno Johor, berkata pilihan raya Johor akan menjadi barometer kepada negara dan arena penentu untuk melihat jenis kepimpinan yang dimahukan rakyat.

Beliau berkata ini kerana rakyat memerlukan kerajaan yang stabil dan berkebolehan dan Johor tidak perlu ditadbir atas kemurahan hati Pembangkang.

“Kita mahu Johor menjadi lebih baik daripada Johor bukan negeri biasa, kita tidak mahu kerajaan berdasarkan kemurahan hati pembangkang. Saya juga ingin mengingatkan semua orang, dan saya sendiri, jangan mudah berpuas hati dengan cara ini di mana kerajaan (yang tidak stabil) memimpin Johor,” kata penyandang kerusi DUN Benut itu.

Baca Lagi | Zahid memberitahu jentera BN menggunakan media sosial untuk berkempen mematuhi SOP Covid-19

Kerajaan sebelum ini diterajui BN mempunyai 28 kerusi DUN, dengan Umno memegang 14 kerusi, Bersatu (11), MIC (dua) dan PAS (satu) manakala Pakatan Harapan menguasai 27 kerusi melalui DAP (14 kerusi), PKR (tujuh) dan Parti Amanah Negara (enam).

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Wanita disaman kerana memfitnah oleh dakwaan ketua SPRM

Read Next

Menteri Luar Malaysia mengucapkan tahniah kepada China

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.