The Malaysia Post

Pertemuan Hadi dengan Taliban sekadar ‘dialog’ yang diatur oleh Qatar

Abdul Hadi Awang

Credits: malaymail

Seorang pembantu pejabat Datuk Seri Abdul Hadi Awang menegaskan hari ini bahawa pertemuan baru-baru ini antara utusan khas ke Timur Tengah dan kerajaan Taliban hanyalah “dialog” dengan pertubuhan Islam yang difasilitasi oleh kerajaan Qatar.

Pegawai Hadi Syahir Sulaiman menulis dalam satu kenyataan bahawa Hadi telah “menyampaikan pendirian rasmi Malaysia” pada pertemuan dengan perwakilan Taliban di Doha, Qatar, pada 4 Februari, dan menafikan pertemuan itu melambangkan Putrajaya mengiktiraf kerajaan Taliban.

“Mengenai pengiktirafan itu, utusan khas itu menyampaikan pendirian rasmi Malaysia yang kekal seperti yang dinyatakan oleh menteri luar negeri,” tulis Syahir.

Pertemuan dengan perwakilan Taliban dan keputusan untuk menderma AS$100,000 (RM410,000) kepada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk usaha kemanusiaan di Afghanistan telah diselaraskan bersama-sama dengan kementerian luar negeri, Kedutaan Malaysia dan rakan sejawatannya dari Qatar, kata Syahir.

Menteri Luar Negeri Datuk Seri Saifuddin Abdullah berkata bulan lalu bahawa kerajaan Malaysia mengambil “pendekatan berhati-hati”, dan akan menunggu isyarat daripada badan antarabangsa seperti Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) sebelum memutuskan sama ada ia akan menjalin hubungan diplomatik atau tidak dengan kumpulan.

Sebaliknya, janji Hadi yang dilaporkan untuk memberikan bantuan ekonomi dan kemanusiaan telah dikritik oleh Pembangkang.

Salah seorang daripada mereka ialah timbalan presiden Amanah Datuk Salahuddin Ayub yang menyifatkan ikrar itu sebagai pramatang, dan mempersoalkan sama ada ia mendapat kelulusan Kabinet.

Syahir berkata “sesi dialog” itu diminta oleh pejabat Hadi, mendakwa ia telah bekerjasama rapat dengan Kementerian Luar Negeri dan kedutaan Malaysia.

Kedua-dua kementerian dan kedutaan tidak menyatakan penglibatannya dalam mesyuarat itu setakat ini.

Kritikan itu dibuat sebagai tindak balas kepada kenyataan wakil tetap Taliban ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Mohammed Suhail Shaheen, yang menegaskan kesediaan Malaysia untuk memberikan bantuan ekonomi dan kemanusiaan kepada Afghanistan.

Taliban kembali berkuasa tanpa banyak tentangan pada Ogos tahun lalu selepas Washington mengarahkan baki tenteranya meninggalkan negara yang penuh konflik itu, menyebabkan kejatuhan kerajaan Afghanistan yang pro-Barat dan menandakan berakhirnya satu lagi episod dasar luar AS yang memalukan. .

Kebanyakan kerajaan, termasuk dari negara majoriti Islam, telah teragak-agak untuk mengiktiraf Taliban, memetik kebimbangan terhadap rekod prestasi hak asasi manusia apabila ia memerintah secara kejam sebelum AS menyerang negara itu.

Baca Lagi | Pertemuan Hadi dengan Taliban sekadar ‘dialog’ yang diatur oleh Qatar

Pemimpin Taliban, bagaimanapun, telah berjanji untuk “lebih terbuka”, dengan mengatakan ia akan membolehkan wanita bekerja dan kanak-kanak perempuan untuk bersekolah.

Read Previous

Ketua WHO dan China mengadakan ceramah Covid

Read Next

FAM berkata melambung antara dua nama, Pan-gon untuk membuat keputusan muktamad

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here