The Malaysia Post

Ketua WHO dan China mengadakan ceramah Covid

Ketua Pertubuhan Kesihatan Sedunia hari ini berkata beliau bertemu Perdana Menteri China Li Keqiang untuk perbincangan mengenai Covid-19, termasuk mengenai siasatan terhenti mengenai asal-usul wabak itu.

Ketua Pengarah WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, melawat Beijing untuk Sukan Olimpik Musim Sejuk 2022, menyiarkan gambar di Twitter pasangan itu duduk dengan pegawai di dalam bilik mesyuarat.

“Gembira bertemu dengan Perdana Menteri Li Keqiang. Kami membincangkan Covid-19 dan keperluan untuk usaha agresif terhadap ekuiti vaksin tahun ini untuk memvaksin 70 peratus daripada semua populasi,” kata Tedros.

“Kami juga membincangkan keperluan untuk kerjasama yang lebih kukuh mengenai asal usul virus Covid-19, berakar umbi dalam sains dan bukti.

“Saya mengalu-alukan sokongan beliau untuk mengukuhkan WHO dan perbincangan mengenai perjanjian pandemik untuk memajukan kesiapsiagaan global,” tambahnya.

Tedros melakukan lawatan pertamanya ke China sejak Januari 2020, dalam beberapa minggu selepas kes pertama Covid-19 direkodkan di Wuhan.

Selepas banyak kelewatan, pasukan pakar antarabangsa WHO pergi ke Wuhan pada Januari 2021 untuk melihat asal-usul virus itu dengan kerjasama rakan sejawatan mereka dari China.

Laporan bersama Mac 2021 mereka menyimpulkan bahawa hipotesis yang paling mungkin ialah virus itu melompat dari kelawar ke manusia melalui haiwan perantaraan.

Mereka menganggap teori bahawa ia mungkin telah melarikan diri dari makmal virologi Wuhan “sangat tidak mungkin”.

Baca Lagi | Ketua WHO dan China mengadakan ceramah Covid

WHO yang berpangkalan di Geneva telah mencipta pasukan saintis baharu untuk menghidupkan semula siasatan yang terhenti dan untuk menyiasat patogen lain yang berpotensi mendorong wabak masa depan.

Tetapi Beijing telah menolak gesaan untuk siasatan lanjut di lapangan.

Read Previous

Ketua Pemuda PAS menggelar Zahid ‘ahli sihir’ yang boleh menyembuhkan dirinya sendiri secara ajaib

Read Next

Pertemuan Hadi dengan Taliban sekadar ‘dialog’ yang diatur oleh Qatar

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.