The Malaysia Post

Gelombang Omicron Malaysia dijangka memuncak pada akhir Mac

Khairy Jamaluddin

Credits: thestar

Gelombang Omicron yang melanda Malaysia secara rasmi dijangka memuncak pada akhir Mac, umum Kementerian Kesihatan (KKM) hari ini.

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin berkata ini adalah anggaran terbaik KKM setakat ini, dan bukan muktamad, kerana ia terus memantau peningkatan kes Covid-19.

Komennya dibuat ketika Malaysia melepasi paras 10,000 kes harian semalam buat kali pertama sejak 2 Oktober 2021.

“Kami mempunyai pakar kami menjalankan model matematik sekarang. Pada masa ini, puncaknya kelihatan seperti mungkin pada penghujung bulan Mac. Ini menjejaki dengan negara lain yang mengambil masa kira-kira dua bulan untuk mencapai kemuncaknya.

“Ini bermakna imuniti dos penggalak telah melindungi kebanyakan orang atau mereka yang tidak dilindungi mendapat Omicron tetapi mempunyai imuniti semula jadi.

“Apa yang kami ingin lakukan ialah menumpulkan kenaikan eksponen ini dengan meminta majikan membenarkan pekerja bekerja dari rumah, mengambil dos penggalak dan menggalakkan ujian diri sebelum bertemu rakan-rakan,” kata Khairy hari ini semasa siaran “langsung” dari Putrajaya.

Malaysia kini sedang mengalami gelombang jangkitan keempat disebabkan oleh varian Omicron yang sangat menular. Kes hari ini mencecah lebih 11,000 dengan angka dijangka meningkat lagi dalam beberapa minggu akan datang.

Khairy menggesa majikan mula menggunakan sistem kerja dari rumah atau sistem giliran untuk pekerja mereka, meminta pemilik restoran supaya lebih tegas dalam menyemak status MySejahtera pelanggan serta menggalakkan kit ujian kendiri sebelum melawat isi rumah lain.

Khairy berkata Malaysia bersedia untuk gelombang Omicron kerana sistem penjagaan kesihatan bersedia untuk lonjakan itu.

Beliau berkata hospital bersedia untuk beralih kepada mod operasi hibrid dan terdapat 370 pusat penilaian Covid di seluruh negara bersedia untuk menguji pesakit positif.

“Kami berharap dalam sebulan dua ini, kami dapat membendung gelombang Omicron ini atau menstabilkannya. Negara lain mengambil masa yang sama untuk melihat penurunan dalam kes Omicron.

“Sekiranya kita semua memainkan peranan kita dengan mendapatkan suntikan penggalak, menggalakkan anak-anak kita mengambil vaksin, insya-Allah dalam sebulan dua lagi, Selamat Hari Raya Aidilfitri,” tambahnya.

Khairy berkata majoriti jangkitan Omicron di negara ini adalah kes Kategori 1 dan 2; oleh itu, hospital tidak dibanjiri dengan kes.

Dalam pada itu, beliau menggesa ibu bapa supaya tidak bimbang dengan peningkatan jumlah kluster di sekolah kerana kes diuruskan dengan baik.

Beliau berkata tiada rancangan untuk menutup sekolah semula dan memulakan semula program pembelajaran dari rumah kerana Malaysia merupakan antara negara yang banyak terlepas tarikh persekolahan.

“Kami adalah salah satu negara yang mempunyai penutupan sekolah paling lama dan melakukan itu sekarang, dengan kadar vaksinasi yang tinggi, akan menjadi satu langkah ke belakang.

Baca Lagi | Gelombang Omicron Malaysia dijangka memuncak pada akhir Mac

“Jika ia adalah wabak yang serius, kami akan menilai semula keadaan. Sekarang ini, kebanyakan kluster adalah di sekolah berasrama penuh,” katanya.

Read Previous

Kementerian Kewangan: Kerajaan meneruskan usaha membantu rakyat di Malaysia membina semula

Read Next

Ketua Pemuda PAS menggelar Zahid ‘ahli sihir’ yang boleh menyembuhkan dirinya sendiri secara ajaib

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here