The Malaysia Post

Sultan Selangor kecewa dengan pegawai awam yang korup di negera

Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah hari ini menyatakan kekecewaannya terhadap laporan mengenai beberapa pegawai kerajaan negeri yang terlibat dalam amalan rasuah yang boleh mencemarkan nama baik dan reputasi penjawat awam di negeri ini.

Setiausaha swasta Sultan Selangor, Datuk Mohamad Munir Bani dalam satu kenyataan berkata, Sultan telah menegaskan bahawa mana-mana pegawai awam di Selangor yang didapati bersalah melakukan amalan rasuah atau pecah amanah mesti menghadapi tindakan dan hukuman tatatertib yang setara dengan jenayah yang dilakukan.

“Mana-mana pegawai dan ahli politik kerajaan yang telah menerima anugerah, pingat dan pujian negara tetapi didapati bersalah kerana amalan rasuah akan dilucutkan daripada penghargaan, pingat dan penghargaan mereka,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Sementara itu, Mohamad Munir berkata, Sultan Sharafuddin juga mengucapkan penghargaan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kerana telah menjalankan tugas dengan baik dalam menyiasat dan memerangi rasuah di Selangor.

“Sultan Sharafuddin juga meminta PKS untuk terus melakukan penyiasatan mereka secara telus dan teliti untuk mengumpulkan bukti yang kuat untuk membawa mereka yang melakukan kejahatan itu ke muka pengadilan.

“Sultan juga mengingatkan semua bahawa rasuah dan penyalahgunaan kuasa mirip dengan barah yang boleh merosakkan masyarakat atau negara,” katanya.

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengucapkan terima kasih kepada Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah kerana menunjukkan sokongannya dalam usaha agensi itu dalam memerangi rasuah di negeri ini.

Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Seri Azam Baki berkata, Sultan Sharafuddin telah menunjukkan keprihatinan dan ketegasannya berikutan penglibatan pegawai awam dalam amalan rasuah kerana ini boleh merosakkan imej pentadbiran dan reputasi semua pegawai kerajaan di Selangor.

Sultan Sharafuddin, dalam satu kenyataan yang dikeluarkan melalui setiausaha peribadinya, Datuk Mohamad Munir Bani hari ini, menyatakan kekecewaannya terhadap beberapa pegawai kerajaan di Selangor yang terlibat dalam rasuah.

Dia memerintahkan mana-mana pegawai kerajaan di Selangor yang didapati bersalah melakukan kegiatan rasuah atau pecah amanah untuk dikenakan tindakan tatatertib dan hukuman setimpal dengan kesalahan yang dilakukan.

Baca Lagi | Ku Li meminta untuk duduk bersama Ahli Parlimen Bebas di Dewan Rakyat

Sultan berkata, mana-mana pegawai kerajaan dan ahli politik yang menganugerahkan anugerah, penghormatan dan pingat negara akan menarik mereka sekiranya didapati melakukan kesalahan.

Read Previous

Bekas Presiden AS Obama bergabung dengan NBA Africa sebagai rakan kongsi

Read Next

Kurangnya integriti dalam institusi negara yang memudaratkan pertumbuhan ekonomi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.