The Malaysia Post

Ku Li meminta untuk duduk bersama Ahli Parlimen Bebas di Dewan Rakyat

Ahli Parlimen Gua Musang, Tan Sri Tengku Razaleigh Hamzah secara rasmi meminta agar kerusi di Dewan Rakyat ditukar menjadi blok Bebas, dengan berkesan menjadi ahli parlimen persekutuan Umno pertama yang melakukannya setelah keputusan parti itu menarik balik sokongannya terhadap Perikatan Nasional (PN ) kerajaan.

Permintaan rasmi itu dinyatakan dalam surat rasmi kepada Speaker Datuk Azhar Azizan Harun bertarikh 26 Julai.

Dalam surat itu, Tengku Razaleigh menggariskan niatnya untuk tidak dikaitkan dengan anggota Parlimen lain yang duduk dengan blok pemerintah di mana tempat duduknya sekarang.

“Dengan hormatnya saya ingin menyatakan bahawa saya tidak mahu duduk di Dewan saya sekarang bersama dengan anggota Parlimen lain di blok seolah-olah saya dianggap sebagai penyokong kerajaan.

“Dengan ini, saya ingin meminta persetujuan dan kerjasama Tuan Yang di-Pertua untuk memindahkan kerusi saya ke kerusi lain di Dewan Rakyat berhampiran blok Bebas yang tidak menyokong pemerintah hari ini.

“Sejak awal, saya tidak pernah menyokong atau menyokong kerajaan yang dibentuk menggunakan nama” Perikatan Nasional “,” katanya.

Tengku Razaleigh atau ‘Ku Li’, bagaimanapun mengakui bahwa dia tidak mengetahui sama ada anggota Parlimen lain dari partinya telah membuat permintaan serupa.

Dia menekankan bahawa hasratnya selari dengan semangat Umno untuk tidak menyokong kerajaan hari ini.

“Tanpa menghiraukan apa yang telah mereka putuskan, saya dengan senang hati meminta pindah ke kerusi lain yang sesuai, sesuai dengan semangat Barisan Nasional (BN), Umno dan terutama pengundi saya, ahli-ahli Umno dan rakyat Malaysia agar tidak di paling tidak saya boleh dianggap sebagai penyokong kerajaan yang gagal ini, ”tambahnya.

Surat itu juga disalin kepada beberapa individu, iaitu presiden Umno, setiausaha agung Umno dan setiausaha agung BN.

Dalam ucapan media 7 Julai lepas, Presiden Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata, majlis tertinggi Umno telah memutuskan untuk menarik sokongan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin kerana kegagalan pemimpin Bersatu itu dalam menangani kesihatan, ekonomi Covid-19. dan krisis politik.

Baca Lagi | Pembangkang menuntut jawapan dari PM mengenai rancangan pemulihan

Persidangan khas lima hari yang bermula semalam diadakan setelah berbulan-bulan tekanan Pembangkang yang menyebabkan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah mengeluarkan keputusan yang meminta agar Parlimen bersidang dengan segera.

Menurut laman web rasmi Parlimen, semua anggota Parlimen Umno telah duduk di blok pro-kerajaan untuk persidangan khas ini.

Read Previous

Mahkamah memberitahu Najib, Rosmah, barang kemas Lubnan belum diperiksa

Read Next

Bekas Presiden AS Obama bergabung dengan NBA Africa sebagai rakan kongsi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.