The Malaysia Post

Pembangkang menuntut jawapan dari PM mengenai rancangan pemulihan

Anggota parlimen pembangkang bersenjata setelah Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin tidak hadir untuk menjawab soalan mengenai Rancangan Pemulihan Nasional (NRP) yang dia kemukakan di Parlimen pagi ini.

Penutupan itu diserahkan kepada Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz bagi pihak perdana menteri.

Namun, ini tidak berjalan lancar dengan bangku pembangkang.

Pemimpin Pakatan Harapan (PH), Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa Muhyiddin sebagai perdana menteri pertama yang gagal melancarkan penggubalan dasar pemerintah yang penting sejak Merdeka, dan menyebutnya sebagai penghinaan kepada Parlimen.

“Apa yang telah kami kemukakan, isu-isu Covid-19 dan rancangan pemulihan, harus dijelaskan oleh perdana menteri, atau paling tidak wakil perdana menteri,” kata Anwar.

“Ini mengenai prinsip menghormati Parlimen. Saya meminta agar Speaker campur tangan dalam perkara itu. Sekiranya dia tidak dapat menjawab petang ini, lakukanlah esok pagi.

“Jangan buli dengan cara ini kerana ini bukan bidang kompetensi menteri kewangan,” kata ahli Parlimen Port Dickson.

Pagi ini, Muhyiddin mengadakan taklimat mengenai Rancangan Pemulihan Nasional dan menjelaskan tindak balas pemerintah terhadap krisis koronavirus, yang mendapat panas dari Ahli Parlimen Pembangkang yang menuntut Speaker Datuk Azhar Azizan Harun membuka ruang untuk dibahaskan.

Prosiding hari ini adalah yang pertama dari sidang khas lima hari yang diadakan tujuh bulan selepas Darurat dipanggil.

Beberapa ahli parlimen Pakatan Harapan menyuarakan rungutan mereka mengenai ketidakhadiran Muhyiddin, mengatakan mereka telah menunggu saat ini untuk menuntut penjelasan mengenai penanganan krisis kesihatan awam oleh perdana menteri.

Anwar mengatakan bahawa dia memegang jawatan speaker Dewan Rendah yang bertanggungjawab membiarkan Muhyiddin membuat ejekan Parlimen dengan mengelakkan soalan mengenai krisis.

“Tidak pernah dalam sejarah Dewan ini, sejak Kemerdekaan, persoalan penting untuk perdana menteri, hal-hal Perlembagaan, hal-hal Darurat dijelaskan oleh menteri kewangan,” kata pemimpin Pembangkang itu.

“Tidak pernah! Tuan Yang di-Pertua, jangan biarkan perdana menteri mengejek Dewan ini. Sekiranya anda melakukannya, kami akan bertanggungjawab. Speaker mesti mempunyai keberanian, ”tambahnya.

Baca Lagi | MP menyatakan ketakutan terhadap Covid-19 sekiranya pilihan raya Sarawak diadakan selepas Darurat berakhir

Azhar membalas kritikan itu dengan hanya mematikan mikrofon Ahli Parlimen yang bercakap ketika itu.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, yang hadir di Dewan, kemudian menjelaskan bahawa Tengku Zafrul akan berakhir sebagai menteri penyelaras yang dilantik untuk mengawasi NRP.

Read Previous

MP menyatakan ketakutan terhadap Covid-19 sekiranya pilihan raya Sarawak diadakan selepas Darurat berakhir

Read Next

Jumlah siswazah menganggur di Malaysia meningkat 22.5 peratus pada tahun 2020

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.