The Malaysia Post

MP menyatakan ketakutan terhadap Covid-19 sekiranya pilihan raya Sarawak diadakan selepas Darurat berakhir

Seorang Ahli Parlimen Sarawak memberitahu Dewan Rakyat hari ini bahawa dia akan bersetuju untuk “Darurat setempat” di negeri ini setelah Darurat di seluruh negara berakhir pada 1 Ogos sebagai kaedah untuk menangguhkan pilihan raya negeri yang tertunda jika langkah itu benar-benar dapat menyelamatkan nyawa orang-orang dari Covid -19.

Lukanisman Awang Sauni (GPS-Sibuti) berkata, ketakutan terhadap Covid-19 semakin meningkat memandangkan pengesanan varian penyakit Delta yang mematikan di Miri dan Sibuti serta pelajaran pahit yang diperoleh dari pilihan raya negeri Sabah tahun lalu yang menyaksikan peningkatan drastik kes Covid-19 di negara jiran.

Dia menanggapi campur tangan Chong Chieng Jen (PH-Stampin) ketika mengangkat poin dalam mesyuarat khas Dewan Rakyat selama lima hari yang dibuka hari ini.

Chong telah bertanya kepadanya apakah dia akan setuju dengan keadaan darurat di Sarawak selama kira-kira enam bulan sebagai kaedah untuk menangguhkan pilihan raya negeri sehingga dapat menghentikan penyebaran Covid-19 dan menyelamatkan sebanyak mungkin nyawa.

Tempoh lima tahun Dewan Undangan Negeri Sarawak berakhir pada 6 Jun tetapi negeri itu tidak dapat mengadakan pilihan raya kerana keadaan darurat di seluruh negara yang berlaku.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang) Datuk Seri Takiyuddin Hassan memberitahu Dewan Rakyat hari ini bahawa kerajaan telah memutuskan untuk tidak menasihati Yang di-Pertuan Agong untuk melanjutkan darurat yang dijadualkan berakhir pada 1 Ogos.

Tanpa darurat yang berlaku, Dewan Undangan Negeri Sarawak akan bubar secara automatik dan pilihan raya negeri harus diadakan dalam masa 60 hari.

Lukanisman mengatakan bahawa walaupun kadar vaksinasi Covid-19 di Sarawak berjalan dengan baik dan negeri ini dapat beralih ke Tahap Tiga dari Rancangan Pemulihan Nasional empat fasa, tidak ada jaminan bahawa negeri ini tidak akan melihat peningkatan jumlah kes .

“Kami tidak mahu mengadakan pilihan raya negeri dalam waktu dekat, walaupun harus diadakan, kerana kami ingin memberi keutamaan kepada rakyat Sarawak. Ketua menteri telah menyatakan bahawa proses vaksinasi adalah untuk melindungi nyawa rakyat Sarawak, ”katanya.

Lukanisman bercakap setelah Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin menyampaikan pernyataan mengenai Rancangan Pemulihan Nasional pada mesyuarat khas Sesi Ketiga Parlimen ke-14. Dewan Rakyat akan bersidang selama lima hari, mulai hari ini hingga 29 Julai, dan pada 2 Ogos.

“Kami tidak dengan sewenang-wenangnya membuka negeri kami untuk mengadakan pilihan raya negeri. Sekiranya diadakan pilihan raya, saya meminta Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengadakan prosedur operasi standard yang menyeluruh.

Baca Lagi | Speaker menolak usul Anwar untuk membahaskan undang-undang Darurat

“Sekiranya Darurat yang dilokalisasi atau terpilih harus dilaksanakan, saya akan setuju sekiranya menyelamatkan nyawa. Saya rasa kita belum bersedia untuk mengadakan pilihan raya negeri dalam tempoh ini, ”katanya.

Read Previous

Kelompok kerja merakam tertinggi Covid-19 kes

Read Next

Pembangkang menuntut jawapan dari PM mengenai rancangan pemulihan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.