The Malaysia Post

Kelompok kerja merakam tertinggi Covid-19 kes

Datuk Seri Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz (1)

Credits: theedgemarkets

Kluster Covid-19 yang melibatkan tempat kerja yang berjumlah 735 kelompok, telah mencatatkan jumlah kes tertinggi pada 60,000 kes dari 1 Jun hingga 23 Julai, kata Menteri Penyelaras Pelan Pemulihan Nasional (PPN) Datuk Seri Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz.

Menteri kewangan mengatakan dari jumlah kelompok, 373 atau 50.7 peratus melibatkan subkategori pembuatan dengan 35.642 kes dilaporkan.

“Ini lebih tinggi daripada jumlah kelompok dalam kategori lain sepanjang tempoh yang sama,” katanya menjawab pertanyaan yang diajukan mengenai PPN di Dewan Rakyat di sini hari ini.

Tengku Zafrul berkata, kategori kluster digunakan untuk mengenal pasti lokasi atau lokasi sehingga tindakan yang disasarkan untuk mengawal dan mencegah penyebaran jangkitan Covid-19 dapat dilaksanakan secara efektif oleh Kementerian Kesihatan (KKM) dengan kerjasama pihak berwajib.

Khalid Abd Samad (Amanah-Shah Alam) mengemukakan pertanyaan mengenai tindakan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri yang membiarkan kilang dibuka tanpa kawalan, yang menurutnya menyebabkan peningkatan kes Covid-19 di negara ini.

Menterinya, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali menjawab tuduhan tersebut yang mengatakan bahawa keputusan untuk membenarkan kilang beroperasi secara kolektif dalam mesyuarat Majlis Keselamatan Negara (MKN), sambil menambah bahawa peranan kementerian hanya untuk melakukan koordinasi agar pihak yang berwenang dapat beroperasi sesuai dengan prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan.

Mohamed Azmin juga menunjukkan kepingan data dari Pusat Kesiapsiagaan dan Respons Krisis Nasional (CPRC) dan Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM) yang menunjukkan hanya 8.8 peratus kes Covid-19 baru dicatatkan di sektor pembuatan daripada 408.134 kes. di seluruh negara antara 1 Jun dan 23 Julai.

Baca Lagi | Sinovac menegaskan vaksin Covid-19nya berkesan terhadap varian Delta

Sebelumnya, mesyuarat khas Dewan Rakyat menjadi huru-hara ketika Ahli Parlimen pembangkang menegaskan bahawa Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang telah memberi taklimat kepada Parlimen mengenai PPN pagi ini, seharusnya menjawab soalan-soalan itu dan bukannya Tengku Zafrul.

Dalam kekecohan itu, Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri berdiri untuk menjelaskan bahawa Tengku Zafrul menjawab dengan kapasiti sebagai menteri penyelaras PPN.

Read Previous

Isu picagari kosong: Polis menggesa penerima membuat laporan

Read Next

MP menyatakan ketakutan terhadap Covid-19 sekiranya pilihan raya Sarawak diadakan selepas Darurat berakhir

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here