The Malaysia Post

Isu picagari kosong: Polis menggesa penerima membuat laporan

Polis telah menasihati penerima vaksin untuk membuat laporan sekiranya mereka mengesyaki mereka telah disuntik dengan jarum suntik kosong agar siasatan lebih lanjut dapat dilakukan.

Dalam satu kenyataan hari ini, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Abd Jalil Hassan berkata, apabila penerima vaksin membuat laporan sedemikian, jabatan itu akan membuka kertas siasatan.

“Mengikuti kenyataan media yang dikeluarkan semalam, polis masih menerima banyak pertanyaan dan aduan mengenai ketidakselesaan penerima vaksin Covid-19.

“Bagi penerima vaksin yang cemas dan merasa ditipu, mereka boleh melakukan ‘Covid Neutralizing Antibody Test’ di makmal perubatan berlesen, 30 hari setelah menerima suntikan dos kedua untuk mengesahkan adanya antibodi di dalam badan,” katanya.

Abd Jalil juga menasihatkan orang ramai untuk membuat aduan sekiranya terdapat tawaran palsu atau penjualan vaksin palsu di pasaran dan dalam talian serta usaha penjualan yang tidak sesuai dengan Program Imunisasi Covid-19 Nasional.

“Hingga kini, polis belum mengesan sindiket atau individu yang disyaki cuba menjual atau memasarkan vaksin itu kepada orang ramai secara rahsia atau sebaliknya,” tambahnya.

Semalam, Abd Jalil dalam satu kenyataan mengatakan bahawa pasukannya telah menerima 13 laporan polis yang berkaitan dengan tuduhan jarum suntik oleh kakitangan Kementerian Kesihatan di beberapa pusat vaksinasi di seluruh negara.

Polis telah menolak dakwaan bahawa seorang lelaki disuntik dengan jarum suntik kosong di pusat vaksinasi Bangi Avenue Convention Center (BACC) (PPV) di sini pada hari Sabtu.

Ketua Polis Daerah Kajang, Mohd Zaid Hassan berkata, tuduhan itu disebabkan oleh salah faham, dan individu tersebut telah menerima vaksin Sinovac.

Dia berkata, siasatan mendapati bahawa kakitangan pusat vaksinasi telah menghubungi lelaki itu dan menjelaskan prosedur vaksinasi kepadanya dan individu tersebut berpuas hati dengan maklumat tersebut.

“Polis tidak menerima laporan daripada lelaki itu atau individu yang berkaitan dengan dakwaan hampir ditipu ketika menerima vaksin di PPV,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Read Previous

Speaker menolak usul Anwar untuk membahaskan undang-undang Darurat

Read Next

Kelompok kerja merakam tertinggi Covid-19 kes

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.