The Malaysia Post

Speaker menolak usul Anwar untuk membahaskan undang-undang Darurat

Datuk Azhar Azizan Harun

Credits: thestar

Speaker Dewan Rakyat Datuk Azhar Azizan Harun telah menolak usul Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk membahaskan peraturan darurat, antara lain dengan mengatakan bahawa Ahli Parlimen Port Dickson telah mengemukakannya terlalu awal.

Dalam surat kepada Anwar yang menjelaskan penolakan itu, Azhar mengatakan pengajuan itu dibuat pada 12 Julai dan sebelum notis untuk mesyuarat khas parlimen dikeluarkan tiga hari kemudian, pada 15 Julai.

“Oleh itu, usul anda, Datuk Seri, tidak sesuai kerana telah dihantar sebelum notis diedarkan.

“Untuk makluman anda, Datuk Seri, Perintah Tetap 11 (3) dengan jelas menyatakan bahawa perniagaan semasa sesi khas mesti diputuskan oleh perdana menteri. Dalam masalah ini, usul anda tidak diperhitungkan dalam perkara-perkara sesi khas yang telah diputuskan, ”kata Azhar.

Dia menambah bahawa usul Anwar juga meliputi lebih dari satu isu, yang tidak sesuai dengan Peraturan Tetap 33 (1) dan 46 (3).

Dalam usulnya ke Dewan Rakyat, Anwar meminta perdebatan mengenai Proklamasi Darurat dan Ordinan Darurat, pandemi Covid-19, pemacu vaksinasi dan perbelanjaan serta Rancangan Pemulihan Nasional (NRP).

Pada 16 Jun, Yang di-Pertuan Agong mengatakan bahawa Parlimen harus bersidang secepat mungkin untuk membolehkan perbincangan yang tepat mengenai Ordinan Darurat dan rancangan pemulihan Covid-19 Malaysia.

Pengumuman bulan lalu menyusuli mesyuarat khas Majlis Raja-Raja yang dipengerusikan oleh Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al – Mustafa Billah Shah, yang menyaksikan kemasukan pegawai kanan kerajaan dan pemimpin politik utama yang lain, seminggu sebelumnya .

“Setelah menyempurnakan semua pandangan para pemimpin parti politik, Jawatankuasa Khas Darurat Bebas 2021 dan memberi taklimat kepada para pakar dari agensi-agensi Kerajaan, Yang Mulia menyatakan pandangan bahawa Parlimen harus bersidang secepat mungkin.

“Ini untuk memungkinkan Ordinan Darurat dan Rancangan Pemulihan Nasional diperdebatkan oleh Anggota Dewan Perwakilan,” kata Pengawal Rumah Tangga Diraja Datuk Indera Ahmad Fadil Shamsuddin dalam satu kenyataan yang menyampaikan pandangan Raja.

Kenyataan itu juga menyatakan keinginan Raja untuk “pemerintahan yang stabil dan kuat yang dapat berfungsi dengan berkesan dalam menangani wabak Covid-19 dan menghidupkan kembali ekonomi negara”.

Ia menyatakan peranan Parlimen sebagai platform penting bagi wakil rakyat untuk bertemu dan membincangkan pelbagai isu, terutama yang berkaitan dengan penyebaran Covid-19.

Baca Lagi | Ku Nan mendakwa tuduhan rasuah akan hilang sekiranya dia menyokong Dr Mahathir

“Anggota Dewan Rakyat dapat membincangkan peruntukan perbelanjaan pemerintah untuk membantu rakyat yang memerlukan dan memulihkan ekonomi negara,” kata pernyataan itu.

Read Previous

Sinovac menegaskan vaksin Covid-19nya berkesan terhadap varian Delta

Read Next

Isu picagari kosong: Polis menggesa penerima membuat laporan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here