The Malaysia Post

Ku Nan mendakwa tuduhan rasuah akan hilang sekiranya dia menyokong Dr Mahathir

Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor hari ini mendakwa tuduhan rasuah yang dikenakan terhadapnya akan dijatuhkan dalam “sekelip mata” jika dia tetap bersama Tun Dr Mahathir Mohamad ketika yang terakhir masih menjadi perdana menteri semasa pemerintahan Pakatan Harapan.

Dalam catatan Facebook yang panjang, Tengku Adnan mengatakan dia merasa dibenarkan setelah Mahkamah Rayuan membatalkan sabitannya dan membebaskannya pada 16 Julai tetapi menunjukkan bahawa banyak, terutama Dr Mahathir, tidak berpuas hati dengan keputusan mahkamah itu.

Sebelumnya, ia telah menggambarkan bagaimana perbicaraan rasuah mantan ketua menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng dihentikan pada tahun 2018 dengan yang terakhir dibebaskan sebelum dilantik sebagai menteri kewangan.

“Dikatakan bahawa saya dibebaskan dari keyakinan saya kerana saya bersekongkol dengan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

“Persoalan mengapa saya diseret ke mahkamah bukan rahsia. Saya adalah salah satu daripada beberapa orang yang terpilih untuk diadili ketika saya enggan mematuhi perintah Tun.

“Jemputan itu berubah menjadi memarahi dan kemudian memerintahkan saya untuk meninggalkan Umno dan menyertai ‘pengkhianat’ negara.

“Ancaman itu, seandainya saya menolak untuk mengemukakan, menjadi kenyataan ketika saya didakwa di mahkamah atas alasan palsu,” kata pernyataan itu.

Ahli Parlimen Putrajaya, juga dikenali sebagai Ku Nan, mengatakan walaupun terdapat tuduhan yang dilemparkan terhadapnya oleh Dr Mahathir hanya kerana dia enggan menjadi “anak tugas” yang terakhir, Tengku Adnan mengatakan dia tetap teguh dengan perjuangan Umno dan bertekad untuk terus maju.

Berikutan pembebasan itu, Tengku Adnan bahkan mengakui bahawa dia sedang mempertimbangkan tindakan undang-undang terhadap Dr Mahathir, bekas peguam negara Tan Sri Tommy Thomas, peguam kanan Datuk Seri Gopal Sri Ram, sebuah NGO yang tidak disebutkan namanya dan dua orang ahli parlimen persekutuan DAP yang lain kerana mencemarkan nama dan usaha perniagaannya tetapi memutuskan sebaliknya.

Baca Lagi | Polis melancarkan siasatan pelanggaran SOP Covid-19 luar surau di Penang

Dia kemudian mengakhiri jawatannya dengan menyatakan bahawa pentadbiran Barisan Nasional yang dulu kuat runtuh kerana keadaan yang diperburuk oleh fitnah dan pemerintahan yang buruk.

“Hari ini, ketika kita berperang melawan musuh yang tidak dapat dilihat yang meragut ratusan nyawa, marilah kita semua melihat kembali bagaimana keadaannya ketika kita gagal merencanakan, gagal memerintah, gagal dikendalikan dan yang paling penting gagal memilih pemerintah yang membawa kepada kejatuhan. kerajaan BN yang kuat kerana fitnah, ”katanya.

Read Previous

China mengatakan WHO merancang untuk mengaudit makmal di Covid origins probe ‘sombong’

Read Next

Sinovac menegaskan vaksin Covid-19nya berkesan terhadap varian Delta

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.