The Malaysia Post

China mengatakan WHO merancang untuk mengaudit makmal di Covid origins probe ‘sombong’

China pada hari Khamis mengatakan cadangan WHO untuk mengaudit makmal Cina sebagai bagian dari penyelidikan lebih lanjut mengenai asal usul pandemi koronavirus menunjukkan “tidak hormat” dan “keangkuhan terhadap sains”.

Minggu lalu, Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengatakan tahap kedua siasatan antarabangsa harus merangkumi audit makmal China, di tengah peningkatan tekanan dari Amerika Syarikat untuk penyelidikan ke makmal bioteknologi di Wuhan.

Cadangan yang digariskan oleh ketua WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus termasuk “audit makmal dan institusi penyelidikan yang relevan yang beroperasi di kawasan kes awal manusia yang dikenal pasti pada bulan Disember 2019” – merujuk kepada kota Wuhan di China.

Tetapi wakil menteri kesihatan China, Zeng Yixin mengatakan kepada wartawan pada hari Khamis bahawa dia “sangat terkejut” dengan rancangan itu, yang menurutnya menunjukkan “tidak menghormati akal sehat dan kesombongan terhadap sains”.

Amerika Syarikat mengkritik sikap orang Cina, yang disifatkan oleh Setiausaha Akhbar Gedung Putih Jen Psaki sebagai “tidak bertanggungjawab dan benar-benar berbahaya”.

“Ini bukan masa untuk mengejutkan,” tambahnya.

Lama diejek sebagai teori konspirasi sayap kanan dan ditolak keras oleh Beijing, idea bahawa Covid-19 mungkin muncul dari kebocoran makmal telah mendapat momentum.

Beijing berulang kali menegaskan bahawa kebocoran itu “sangat tidak mungkin”, memetik kesimpulan yang dicapai oleh misi bersama WHO-China ke Wuhan pada bulan Januari.

Pada masa yang sama, pegawai China dan media negara telah mendorong teori alternatif bahawa virus itu dapat melarikan diri dari makmal penyelidikan ketenteraan AS di Fort Detrick, Maryland.

Tabloid nasionalis Global Times mengatakan telah mengumpulkan lima juta tandatangan dari pengguna laman web China dalam petisyen untuk menyiasat makmal AS.

Pegawai atasan juga memperkuat teori bahawa virus itu mungkin diimport dengan makanan sejuk beku.

Yuan Zhiming, pengarah Makmal Biokeselamatan Nasional di Institut Virologi Wuhan, mengatakan pada sidang media Khamis “tidak ada kebocoran patogen atau kemalangan jangkitan kakitangan yang berlaku” sejak makmal dibuka pada 2018.

Zeng membalas apa yang disebutnya sebagai “desas-desus” mengenai makmal tersebut, sambil menegaskan bahawa pihaknya “tidak pernah melakukan penelitian tentang fungsi pada coronavirus, dan tidak ada virus buatan manusia”.

Komennya merujuk kepada jenis penyelidikan yang banyak dikemukakan dalam teori mengenai kemungkinan kebocoran makmal.

Beberapa hari kebelakangan ini China menghadapi tuduhan dari WHO bahawa dia tidak menyampaikan data mentah yang diperlukan selama fasa pertama penyelidikan, dengan Tedros mendesak Beijing untuk “bersikap telus, terbuka dan bekerjasama” pada fasa kedua.

Tedros pada hari Jumaat juga meminta lebih banyak kajian mengenai pasar haiwan di dan sekitar Wuhan.

Badan kesihatan PBB telah mengalami tekanan yang kuat untuk penyelidikan baru yang lebih mendalam mengenai bagaimana penyakit yang telah membunuh lebih dari empat juta orang di seluruh dunia pertama kali muncul.

WHO hanya dapat mengirim pasukan pakar antarabangsa yang bebas ke Wuhan pada bulan Januari, lebih dari satu tahun setelah Covid-19 pertama kali muncul di sana, untuk membantu rakan-rakan China menyelidiki asal usul wabak tersebut.

Read Previous

Harapan diberikan untuk atlet Malaysia di Olimpik Tokyo

Read Next

Ku Nan mendakwa tuduhan rasuah akan hilang sekiranya dia menyokong Dr Mahathir

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.