The Malaysia Post

Sinovac menegaskan vaksin Covid-19nya berkesan terhadap varian Delta

Sinovac Biotech Ltd, pembangun vaksin CoronaVac Covid-19, telah mempertahankan keberkesanan vaksin dua dosnya termasuk terhadap varian Delta.

Jurucakap syarikat Liu Peicheng mengatakan walaupun belum ada data mengenai kesan perlindungannya, namun kajian membuktikan keberkesanan vaksin di negara-negara seperti Brazil, Indonesia, Chile dan Turki di mana vaksin telah digunakan secara meluas.

“Ia lebih dari 90 persen berkesan terhadap jangkitan parah dan rawat inap. Kami juga memperhatikan bahawa kadar jangkitan setelah vaksinasi sangat rendah di negara-negara ini, dan gejalanya terlalu ringan dalam kebanyakan keadaan.

“Walaupun ada penurunan efek peneutralannya, vaksin Sinovac saat ini (CoronaVac) tetap efektif terhadap varian Delta,” kata Liu, yang berpusat di markas syarikat di Beijing, dalam jawaban tertulisnya terhadap pertanyaan yang diajukan oleh Bernama.

Sinovac’s CoronaVac, adalah vaksin yang tidak aktif dan salah satu vaksin Covid-19 yang paling banyak digunakan di seluruh dunia. Namun, akhir-akhir ini terdapat kebimbangan mengenai keberkesanannya terutama terhadap varian yang lebih menular seperti Delta.

Pada 16 Julai, kerajaan Malaysia mengatakan akan menghentikan penggunaan vaksin Sinovac di bawah Program Imunisasi Nasional Covid-19 (NIP). Walau bagaimanapun, 14 juta dos vaksin masih akan tersedia untuk negeri-negeri dan syarikat swasta yang berminat dari bulan ini hingga September.

Sementara itu, mengenai keperluan tembakan penggalak, Liu mengatakan walaupun penyelidikan Sinovac telah menunjukkan peningkatan tahap antibodi yang ketara setelah dos ketiga, syarikat itu masih mengkaji keperluan untuk itu dan prosedur yang terlibat.

“Sinovac secara aktif melakukan penelitian klinikal menggunakan vaksin khusus varian baru sebagai suntikan ketiga untuk meningkatkan imuniti.

 Vaksin baru akan memberikan perlindungan yang lebih tinggi khususnya terhadap varian Gamma dan varian Delta yang sangat menular.

“Setelah menyelesaikan penelitian, kami akan mempertimbangkan apakah ada keperluan untuk mengemukakan cadangan dos ketiga kepada Organisasi Kesihatan Dunia (WHO) berdasarkan penemuan tersebut,” katanya.

Drugmaker Pfizer dan rakannya BioNTech baru-baru ini mengumumkan bahawa mereka meminta persetujuan pengawal selia AS dan Eropah untuk menawarkan penggembalaan, dengan bukti yang menunjukkan bahawa orang yang diberi vaksin sepenuhnya berisiko lebih besar terkena jangkitan kerana keberkesanan vaksin menurun setelah enam bulan.

Baca Lagi | Pereka designer menawarkan kelas virtual hanya RM1

Di rantau Asia Tenggara, Sinovac, pemaju dan pengeluar vaksin terkemuka di China, sejauh ini telah mengeksport lebih dari 150 juta dos vaksin ke negara-negara termasuk ke Indonesia, Malaysia, Filipina, Thailand, Kemboja dan Singapura.

Semasa di Malaysia, syarikat China telah menjalin kerjasama dengan Pharmaniaga Bhd untuk membekalkan 14 juta dos vaksin Covid-19 secara pukal untuk anak syarikatnya, Pharmaniaga LifeScience Sdn Bhd (PLS), untuk melakukan pengisian dan menyelesaikan pengeluaran di kilang di sini.

Read Previous

Ku Nan mendakwa tuduhan rasuah akan hilang sekiranya dia menyokong Dr Mahathir

Read Next

Speaker menolak usul Anwar untuk membahaskan undang-undang Darurat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.