The Malaysia Post

Pemuda Umno Johor menuntut seluruh Kabinet berhenti

UMNO

Credits: scmp

Sayap Pemuda Umno Johor hari ini menuntut Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan seluruh Kabinetnya meletakkan jawatan dan bertanggungjawab untuk membatalkan enam Ordinan Darurat tanpa terlebih dahulu mendapat persetujuan Yang di-Pertuan Agong.

Ketua Pemuda Umno Johor, Mohd Hairi Mad Shah berkata, anggotanya memperhatikan kenyataan Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah petang ini, yang menyatakan kekecewaannya terhadap kekeliruan itu setelah kerajaan Perikatan Nasional (PN) membatalkan enam Ordinan Darurat.

Dia mengatakan bahawa kenyataan yang dikeluarkan oleh Istana Negara pada awal hari ini jelas memperlihatkan apa yang telah diumumkan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang) Datuk Seri Takiyuddin Hassan pada hari Isnin mengenai pembatalan itu kerana masih belum mendapat persetujuan Agong.

“Jelas bahawa pemerintah, yang dipimpin oleh Muhyiddin, berada dalam situasi putus asa dan membiarkan kebohongan terjadi di Dewan Rakyat. Ia juga bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan dan menghina kedaulatan Parlimen, ”katanya dalam satu kenyataan.

Mohd Hairi berkata Pemuda Umno negeri percaya tindakan pemerintah PN akan membawa kepada krisis perlembagaan, di mana ia mesti diatasi dengan segera.

“Kami menuntut agar Muhyiddin dan seluruh Kabinetnya bertanggung jawab atas kejadian yang memalukan itu dengan mengundurkan diri dan bukannya mencari alasan,” katanya.

Mohd Hairi mengingatkan semua wakil rakyat, termasuk Muhyiddin dan Kabinetnya, untuk menegakkan keputusan oleh Agong dan Perlembagaan Persekutuan sebagai keutamaan.

Pemuda DAP Johor juga mempunyai sentimen yang serupa.

Ketuanya yang juga naib ketua parti negeri Sheikh Umar Bagharib Ali mengatakan bahawa pemerintahan PN yang dipimpin oleh Muhyiddin telah dimulakan dengan pengkhianatan terhadap mandat rakyat dan berakhir dengan menentang raja-raja Melayu.

“Apa yang berlaku di negara ini sekarang adalah titik sejarah lain yang disaksikan oleh semua rakyat Malaysia bahawa kerajaan sekarang gagal menegakkan perlembagaan, kedaulatan undang-undang dan menafikan peranan Raja-raja Melayu seperti yang disarankan dalam semangat raja berperlembagaan,” katanya.

Biro undang-undang nasional Parti Amanah Negara mengemukakan pandangan untuk tanggungjawab bersama dalam pernyataan yang berasingan.

“Selain keduanya, perdana menteri dan Kabinet juga bertanggung jawab secara kolektif atas tindakan Takiyuddin seperti yang diperuntukkan dalam Pasal 43 (3) Perlembagaan Persekutuan,” kata ketua biro, Zulqarnain Lukman.

Dia juga menekankan Seksyen 121B Kanun Keseksaan, yang memperuntukkan tindakan terhadap mereka yang mempersoalkan kuasa Raja.

Baca Lagi | Sultan Selangor kecewa dengan pegawai awam yang korup di negera

Dia mengatakan bahawa dia berharap polis akan bertindak secara profesional terhadap mereka yang bertanggungjawab dan tidak akan ada dua standard dalam proses penguatkuasaan undang-undang.

Read Previous

Kurangnya integriti dalam institusi negara yang memudaratkan pertumbuhan ekonomi

Read Next

Vietnam mengetatkan pengekangan Covid kerana kes terus meningkat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here