The Malaysia Post

Vietnam mengetatkan pengekangan Covid kerana kes terus meningkat

Vietnam

Credits: ft.com

Bandar-bandar besar di Vietnam boleh memperluas atau memperketat sekatan pergerakan untuk membendung penyebaran Covid-19 kerana kes harian baru telah melampaui 6.000 selama tujuh hari berturut-turut, kata pihak berkuasa hari ini.

Setelah berjaya menularkan virus untuk wabak ini, Vietnam telah menghadapi peningkatan jumlah jangkitan harian sejak wabak yang muncul pada akhir April.

Vietnam melaporkan 6,559 jangkitan Covid-19 baru pada hari Rabu, meningkatkan jumlahnya sejak awal wabak itu menjadi lebih dari 120,000. Kira-kira 450,000 orang di negara ini dari 98 juta orang telah divaksinasi sepenuhnya, menurut data rasmi.

Pemerintah telah memberlakukan pengekangan terhadap pergerakan di sekitar sepertiga dari negara Asia Tenggara yang luas, termasuk pusat perdagangan Ho Chi Minh City di selatan dan ibu kota Hanoi di utara.

“Hanoi dapat mengenakan tindakan yang lebih ketat di daerah berisiko tinggi untuk memerangi wabah dengan lebih sengit,” kata ketua kota Chu Ngoc Anh dalam sebuah pernyataan pemerintah.

Pihak berkuasa di Bandar Ho Chi Minh mengatakan bandar itu mungkin perlu memperpanjang jarak sosialnya satu atau dua minggu selepas 1 Ogos kerana jangkitan terus meningkat.

Kerana wabah yang semakin meningkat, Majlis Nasional, badan perundangan negara itu, memutuskan untuk menghentikan sesi di Hanoi tiga hari hingga berakhir pada hari Rabu.

Pihak berkuasa bergegas mengasingkan tempat pertemuan sementara dan menguji wartawan yang berada di upacara penutupan setelah penemuan kes Covid-19 yang disyaki, kata saksi kepada Reuters.

Wabak saat ini telah meningkatkan tekanan pada pemerintah untuk meningkatkan persediaan vaksinnya dan mempercepat inokulasi.

Vietnam telah menerima lebih dari 14 juta dos vaksin Covid-19 dari pelbagai sumber termasuk sumbangan, skema perkongsian vaksin Covax global dan perolehannya.

Satu catatan yang berkaitan dengan pernyataan kerajaan Britain mengenai sumbangan 9 juta vaksin mengatakan bahawa Inggeris akan menyumbangkan 415,000 dos vaksin AstraZeneca kepada Vietnam.

Read Previous

Pemuda Umno Johor menuntut seluruh Kabinet berhenti

Read Next

Pemain badminton Malaysia maraih kegembiraan dan kesedihan pada Hari Tujuh

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here