The Malaysia Post

Barisan Nasional (BN) dan UMNO berpecah kepada dua puak yang berbeza

Barisan Nasional

Credits: todayonline

Kedua-dua Barisan Nasional (BN) dan parti politiknya umno nampaknya berpecah menjadi dua puak yang berbeza, berikutan kenyataan yang dikeluarkan oleh para pemimpinnya yang saling bertentangan mengenai sokongan mereka terhadap kerajaan Perikatan Nasional.

Setelah Yang di-Pertuan Agong menafikan bahawa dia telah memberikan persetujuan untuk membatalkan Ordinan Darurat (EO) seperti yang dituntut oleh pemerintah, Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi sekali lagi mengulangi bahawa ahli parlimen parti itu telah melepaskan sokongan mereka terhadap Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Namun, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri, juga dari Umno, kemudian mendakwa bahawa pemerintah masih berdiri sebagai “lebih daripada 110 anggota Parlimen” masih menyokong Muhyiddin untuk kekal sebagai perdana menteri. Dia tidak membuktikan penegasannya.

Kemudian, satu kenyataan yang mengandungi logo Barisan Nasional (BN) dan didakwa ditandatangani oleh Ismail telah dikeluarkan kepada media yang mendakwa 40 anggota parlimennya menyokong pentadbiran dan kepemimpinan Muhyiddin setelah pertemuan diadakan di kalangan anggotanya.

BN kini mempunyai 42 penggubal undang-undang, yang merangkumi 38 ahli parlimen dari Umno, dua dari MCA, satu dari MIC dan PBS.

Walau bagaimanapun, pernyataan di atas kemudiannya disahkan sebagai salah melalui komuniti rasmi yang dikeluarkan oleh setiausaha eksekutif BN, Datuk Mohamad Sahfri Ab Aziz, yang menyatakan bahawa hanya pejabat ketua pakatan atau setiausaha agung yang diberi kuasa untuk mengeluarkan kenyataan media.

“Ibu Pejabat Barisan Nasional membantah adanya surat yang menggunakan logo dan alamat pejabat parti itu kerana ia diterbitkan dan menjadi viral ketika ini,” katanya.

Lebih merumitkan perkara, bekas Setiausaha Agung BN yang digulingkan Tan Sri Annuar Musa dalam kenyataan lewat malam mendakwa bahawa pernyataan BN itu memang sahih, dan mengecam Mohamad Sahfri kerana menafikannya.

Katanya, kata sepakat itu dibuat di antara 40 Ahli Parlimen BN, termasuk lima yang tidak menghadiri mesyuarat itu, pada pukul 5.30 petang di Parlimen.

Baca Lagi | Pemuda Umno Johor menuntut seluruh Kabinet berhenti

Setiausaha Agung BN ketika ini ialah Datuk Seri Zambry Abdul Kadir dengan Ahmad Zahid ketua sebagai presiden Umno.

Ismail Sabri tidak memegang jawatan dalam BN, tetapi dilaporkan sebagai ketua parlimen pemerintah setelah kenaikan pangkatnya sebagai timbalan perdana menteri.

Read Previous

Agong mengatakan belum meluluskan pembatalan Ordinan Darurat

Read Next

Keluarga Altantuya harus dibenarkan masuk ke keterangan saksi, Mahkamah Rayuan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here