The Malaysia Post

Keluarga Altantuya harus dibenarkan masuk ke keterangan saksi, Mahkamah Rayuan

Keluarga Altantuya Shaariibuu dari Mongolia, yang dibunuh pada tahun 2006, harus dibenarkan mendapatkan pernyataan yang dirakam daripada mereka yang disiasat oleh polis berkaitan dengan kes yang akan digunakan dalam saman sivil mereka, Mahkamah Rayuan di sini mendengar hari ini.

Peguam Sangeet Kaur Deo hadir untuk ayah Altantuya Shaariibuu Setev, isterinya dan cucu mereka menyatakan bahawa pendedahan dokumen yang diminta oleh keluarga itu adalah untuk mengejar hak mereka yang timbul dari kematiannya.

Dia mengatakan bahawa dokumen-dokumen itu berkaitan dengan penyiasatan di mana perbicaraan pidana telah selesai, dan menambahkan bahawa tidak ada kemungkinan mengganggu saksi.

Sangeet berkata, pernyataan di bawah Seksyen 112 Kanun Prosedur Jenayah yang diminta oleh keluarga itu bukanlah dokumen istimewa.

Sangeet berpendapat bahawa hakim Mahkamah Tinggi telah keliru ketika dia memutuskan bahawa pernyataan yang diminta oleh keluarga Altantuya dilindungi di bawah Seksyen 124 Akta Keterangan 1950 dan keyakinan masyarakat terhadap agensi penyiasatan akan terganggu jika pendedahan tersebut diberikan.

Keluarga Altantuya – Shaariibuu, Altantsetseg Sanjaa dan cucu mereka, Mungunshagai Bayarjargal mengemukakan rayuan terhadap pemecatan permohonan mereka oleh Mahkamah Tinggi untuk mendapatkan pernyataan yang direkodkan daripada mereka yang disiasat oleh polis dalam kes jenayah yang berkaitan dengan kes itu, untuk menjadi. digunakan dalam saman awam mereka.

Mereka telah mengemukakan tuntutan sivil bernilai RM100 juta terhadap dua bekas anggota polis, Azilah Hadri dan Sirul Azhar Umar, penganalisis politik Abdul Razak Baginda dan kerajaan Malaysia pada 4 Jun 2007, untuk menuntut ganti rugi yang boleh dicontohi dan diperburuk.

Dalam pernyataan tuntutan mereka, mereka menuduh bahawa kematian Altantuya telah menyebabkan mereka mengalami kejutan mental dan trauma psikologi, yang memungkinkan mereka mendapat ganti rugi.

Azilah dan Sirul Azhar didapati bersalah oleh Mahkamah Tinggi Shah Alam pada tahun 2009 atas pembunuhan Altantuya sementara Abdul Razak, yang didakwa bersekongkol dengan Azilah dan Sirul Azhar untuk membunuh wanita itu, dibebaskan dari tuduhan pada Oktober 2008 tanpa perlu memasukkannya pertahanan.

Pada 23 Ogos 2013, Mahkamah Rayuan mengizinkan rayuan Azilah dan Sirul Azhar dan membebaskan mereka dari tuduhan tersebut tetapi pembebasan mereka dibatalkan oleh Mahkamah Persekutuan pada 13 Januari 2015, berikutan rayuan pendakwaan.

Dalam prosiding rayuan hari ini yang dijalankan dalam talian, panel tiga anggota yang terdiri daripada Hakim Datuk Nor Bee Ariffin, Datuk Supang Lian dan Datuk Seri Mariana Yahya mendengar rayuan itu.

Setelah mendengar hujahan dari Sangeet dan peguam kanan persekutuan Lim Yu Vynn, yang muncul untuk pemerintah, panel pengadilan menangguhkan keputusannya hingga tarikh yang akan ditentukan.

“Kami memerlukan waktu untuk mempertimbangkan pengajuan dan undang-undang kes baru yang diserahkan,” kata Hakim Nor Bee, sambil menambahkan bahwa pengadilan akan memberitahu pihak-pihak mengenai tanggal keputusan.

Baca Lagi | Agong mengatakan belum meluluskan pembatalan Ordinan Darurat

Sebelumnya dalam prosiding rayuan, Lim berpendapat bahawa perayu (keluarga Altantuya) belum menunjukkan relevansi mewajibkan dokumen tersebut diungkapkan dalam tuntutan itu.

Dia mengatakan bahawa dokumen yang diminta oleh perayu sangat umum dan bersifat luas, sambil menambah bahawa mereka harus menentukan pernyataan saksi yang mereka cari.

Read Previous

Barisan Nasional (BN) dan UMNO berpecah kepada dua puak yang berbeza

Read Next

Pemuda Malaysia berkumpul di Dataran Merdeka untuk tunjuk perasaan #Lawan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.