The Malaysia Post

Madinah berkata memilih untuk menyimpan laporan asal 1MDB dengan bukti salah laku

Najib Razak

Credits: yimg

Bekas Ketua Audit Negara Tan Sri Madinah Mohamad memberi keterangan hari ini bahawa beliau memutuskan untuk tidak memusnahkan laporan asal audit 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang mengandungi bukti material dakwaan salah laku dalam firma itu.

Memberi keterangan terhadap Datuk Seri Najib Razak dan bekas ketua pegawai eksekutif 1MDB Arul Kanda Kandasamy dalam perbicaraan bersama mereka kerana didakwa mengganggu laporan audit 1MDB, Madinah berkata beliau dimaklumkan pada 16 Mac 2017, oleh Datuk Nor Salwani Muhammad tentang kewujudan dua 1MDB yang berasingan laporan audit.

Selepas beliau memegang jawatan sebagai ketua juruaudit negara pada Februari 2017, Madinah berkata beliau memanggil taklimat oleh pasukan audit khas 1MDB untuk mendapatkan pemahaman yang lebih baik mengenai situasi dalam firma pelaburan negeri itu.

Madinah berkata Salwani memaklumkannya pada hari itu bahawa dia telah menyimpan satu-satunya salinan asal laporan audit asal 1MDB.

“Sebelum taklimat laporan audit, Nor Salwani telah memaklumkan kepada saya bahawa terdapat dua versi laporan audit 1MDB. Saya juga diberikan versi asal laporan audit 1MDB dan dimaklumkan oleh Nor Salwani laporan itu merupakan satu-satunya salinan dalam simpanannya.

“Terdapat 10 salinan asal laporan itu dan empat daripada 10 yang tidak diedarkan telah diarah oleh Tan Sri Ambrin Buang untuk dimusnahkan daripada milikan NAD. Baki enam salinan sudah dihantar ke senarai mel NAD.

“Nor Salwani telah memaklumkan kepada saya bahawa dia telah menyimpan salinan asal laporan audit 1MDB untuk mendapatkan arahan daripada ketua juruaudit negara yang baharu, iaitu saya, sama ada mahu memusnahkan laporan akhir ini atau sebaliknya kerana ia mengandungi bukti material mengenai 1MDB.

“Saya kemudian membuat keputusan untuk tidak memusnahkan laporan ini kerana ia mengandungi bukti material mengenai 1MDB,” katanya.

Baca Lagi | Madinah berkata memilih untuk menyimpan laporan asal 1MDB dengan bukti salah laku

Madinah juga memberi keterangan bahawa beliau dimaklumkan oleh Nor Salwani bahawa laporan audit 1MDB dicetak dua kali. Yang pertama pada awal tahun 2016 manakala kali kedua pada 2 Mac 2016.

Madinah berkata laporan asal yang dibentangkan kepada setiausaha sulit utama Najib ketika itu Tan Sri Shukry Mohd Salleh, sebenarnya adalah laporan akhir audit yang akan dibentangkan kepada Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) pada 24 Februari 2016.

Read Previous

Anwar menggesa kerajaan membentuk suruhanjaya untuk mengkaji semula pengurusan bencana Malaysia

Read Next

Thailand melaporkan kluster Omicron pertama, membatalkan beberapa acara Tahun Baru

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here