The Malaysia Post

Anwar menggesa kerajaan membentuk suruhanjaya untuk mengkaji semula pengurusan bencana Malaysia

Anwar Ibrahim

Credits: rappler

Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini menggesa kerajaan menubuhkan sebuah suruhanjaya untuk mengkaji semula semua dasar dan peranan agensi berkaitan dalam menghadapi dan menguruskan bencana di negara ini.

Beliau berkata, langkah itu perlu bagi memastikan persiapan dapat dijalankan dengan teratur dan tindakan boleh diambil untuk membantu penduduk terjejas dengan berkesan.

Menurutnya, dalam bencana banjir yang melanda beberapa negeri dan Kuala Lumpur kali ini (sejak Jumaat), penyelarasan bantuan kepada mangsa dilihat perlahan sehingga menimbulkan kekecewaan dalam kalangan mereka.

“Kita boleh faham kenapa rakyat tidak berpuas hati dengan kelemahan dalam menangani masalah ini. Sebab itu saya kata perlu ada suruhanjaya (untuk mengkaji semula dasar pengurusan bencana) supaya masalah sama tidak berulang,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri program parti di sini.

Bagaimanapun, Anwar yang juga ahli parlimen Port Dickson dan pengerusi gabungan pembangkang Pakatan Harapan (PH) berkata, beliau tidak bersetuju dengan tindakan segelintir pihak menuding jari kepada agensi berkaitan termasuk Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia. dan Angkatan Tentera Malaysia yang didakwa lambat bertindak.

Baca Lagi | Anwar menggesa kerajaan membentuk suruhanjaya untuk mengkaji semula pengurusan bencana Malaysia

Beliau berkata agensi kerajaan akan bertindak segera jika arahan cepat dan jelas diberikan kepada mereka.

Pada Selasa, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengakui terdapat kelemahan dalam pengurusan bencana banjir khususnya di Selangor dan ia akan diperbaiki dari semasa ke semasa.

Ismail Sabri juga berkata tanggungjawab pengurusan bencana banjir tidak terhad kepada kerajaan persekutuan sahaja tetapi kerajaan negeri dan pihak berkaitan di setiap daerah memainkan peranan penting dalam perkara itu.

Read Previous

Dua lagi universiti Hong Kong mengalih keluar karya seni Tiananmen

Read Next

Madinah berkata memilih untuk menyimpan laporan asal 1MDB dengan bukti salah laku

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here