The Malaysia Post

Rosmah menimbulkan keraguan munasabah dalam kes rasuahnya

Rosmah Mansor

Credits: aljazeera

Datin Seri Rosmah Mansor menimbulkan keraguan munasabah dalam kes rasuahnya membabitkan projek solar hibrid untuk sekolah luar bandar di Sarawak walaupun suaminya, Datuk Seri Mohd Najib Razak tidak dipanggil untuk memberi keterangan bagi pembelaan.

Pasukan pembelaan dalam hujahan bertulisnya berkata ia memilih untuk tidak memanggil Najib sebagai saksi pembelaan kerana keterangannya hanya bersifat menyokong.

“Kami dengan hormatnya mengemukakan bahawa adalah hak pihak pembelaan untuk memanggil saksi yang ditawarkan, Najib untuk memberi keterangan di hadapan mahkamah. Bagaimanapun, pada 10 Jan lepas, peguam bela utama, Datuk Jagjit Singh memaklumkan kepada mahkamah bahawa ia telah memutuskan untuk menyusun semula strategi selepas membincangkan merit memanggil Najib dan memilih untuk tidak memanggilnya kerana keterangannya hanya bersifat menyokong.

“Ketua pendakwa raya Datuk Seri Gopal Sri Ram berkata pihak pendakwaan tidak mempunyai isu dengan keputusan pihak pembelaan untuk tidak memanggil Najib kerana ia adalah prerogatif pihak pembelaan untuk berbuat demikian,” kata pihak pembelaan dalam hujahan bertulisnya yang difailkan di Mahkamah Tinggi di sini pada 29 Mac.

Dalam hujahan di akhir kes pembelaan, ia berkata pihak pendakwaan gagal sama sekali mengemukakan bukti bahawa tertuduh (Rosmah) sememangnya meminta dan menerima sebarang suapan daripada pengarah urusan Jepak Holdings Sdn, Saidi Abang Samsudin.

Ia seterusnya berkata pihak pendakwaan terus mendapati tertuduh melakukan kesalahan tanpa sebarang asas dan bukti walaupun pihak pendakwaan sendiri mengakui tertuduh tidak menduduki sebarang jawatan rasmi dalam kerajaan.

“Oleh itu, adalah menjadi penghormatan kami bahawa adalah jelas bahawa tuduhan dan pertuduhan terhadap tertuduh adalah remeh dan dilakukan dengan tujuan semata-mata untuk menjadikan tertuduh sebagai kambing hitam.

“Justeru, anggapan statutori di bawah Seksyen 50(1) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 tidak boleh digunakan terhadap tertuduh kerana pihak pendakwaan gagal untuk membuktikan ramuan penting bagi tiga kesalahan dalam kes ini,” kata pembelaan. 

Pada 23 Februari lalu, pihak pembelaan menutup kes selepas memanggil dua saksi iaitu Rosmah dan bekas pengarah bahagian Wanita Pertama Malaysia (FLOM), Datuk Seri Siti Azizah Sheikh Abod.

Hakim Mahkamah Tinggi Mohamed Zaini Mazlan menetapkan esok (5 April) untuk mendengar hujahan lisan daripada kedua-dua pihak pendakwaan dan pembelaan.

Pada 18 Februari tahun lepas, Rosmah, 70, diperintahkan membela diri atas tiga pertuduhan itu selepas pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie terhadapnya.

Baca Lagi | Rosmah menimbulkan keraguan munasabah dalam kes rasuahnya

Dia menghadapi satu pertuduhan meminta RM187.5 juta dan dua pertuduhan menerima rasuah berjumlah RM6.5 juta daripada Saidi.

Suapan itu didakwa diterima melalui Rizal, sebagai ganjaran kerana membantu Jepak Holdings mendapatkan Projek Bersepadu Sistem Suria Fotovoltaik Hibrid serta penyelenggaraan dan operasi set penjana diesel untuk 369 sekolah luar bandar Sarawak bernilai RM1.25 bilion daripada Kementerian Pendidikan melalui terus rundingan.

Read Previous

Bekas wakil rakyat DAP berkata parti mesti bertindak tegas dalam menarik sokongan Melayu

Read Next

Permulaan kemenangan untuk Malaysia pada Kejohanan Futsal AFF 2022

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here