The Malaysia Post

Ketua Bersatu negeri memuji Ali Biju kerana menarik balik pencalonan Krian untuk menyokong GPS

Datuk Ali Biju

Credits: yimg

Pengorbanan penyandang Krian Datuk Ali Biju untuk menarik balik pencalonannya bagi mempertahankan kerusi itu adalah satu perkara yang terpuji dan mulia, kata Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Sarawak Senator Jaziri Alkaf Abdillah Suffian. 

“Ia mungkin keputusan yang sukar baginya, tetapi ini dipandang tinggi oleh presiden parti Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Bersatu Sarawak.

“Ini (keputusan Ali untuk menarik diri) adalah selaras dengan pendirian presiden parti dan majlis tertinggi sebelum ini untuk Bersatu tidak bertanding dalam pilihan raya negeri Sarawak demi kestabilan politik dan semangat solidariti dengan Gabungan Parti Sarawak (GPS),” katanya berkata hari ini dalam satu kenyataan.

Ia dikeluarkan sebagai tindak balas segera kepada pengumuman Ali menarik diri daripada bertanding sebagai Bebas di Krian.

Jaziri berkata, beliau secara peribadi menghargai keputusan yang dibuat Ali yang mengikut kerangka lebih besar kerangka politik negara yang dipersetujui antara Perikatan Nasional (PN) yang dianggotai Bersatu, dan pengerusi GPS Tan Sri Abang Johari Openg.

“Tindakan beliau (menarik diri) akan terus mengeratkan hubungan yang sudah terjalin antara PN dan GPS,” katanya.

Jaziri juga berkata beliau mengagumi semangat dan komitmen yang ditunjukkan Ali, yang sanggup berkorban demi masa depan rakyat yang lebih baik.

“Ini boleh menjadi contoh kepada ahli politik lain, kerana beliau berani bertindak demi kestabilan politik di Sarawak,” tambahnya.

Beliau juga berkata keputusan Ali jelas menunjukkan beliau dan Bersatu Sarawak kekal teguh dan tidak berbelah bahagi dalam menyokong Abang Johari sebagai ketua menteri dan pengerusi GPS bagi memastikan kemenangan besar GPS pada pilihan raya negeri pada 18 Disember ini.

“Bersatu Sarawak juga kekal konsisten dalam pendirian dan sokongan terhadap Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg yang berjaya mengekalkan pembangunan dan keamanan untuk semua rakyat Sarawak tanpa mengira agama, bangsa dan kaum.

“Diharapkan GPS di bawah pimpinannya diberi mandat baharu dalam pilihan raya negeri ini,” kata Jaziri.

Sebelum ini dilaporkan bahawa Ali, yang menyertai Bersatu pada Ogos tahun lalu, berisiko diberhentikan keahlian partinya kerana mengingkari arahan parti dengan bertanding sebagai calon bebas dalam pilihan raya negeri.

Baca Lagi | Ketua Bersatu negeri memuji Ali Biju kerana menarik balik pencalonan Krian untuk menyokong GPS

Ali memegang kerusi Krian sejak 2011 selepas menang atas tiket Parti Keadilan Rakyat (PKR) sebelum menyertai Bersatu.

Selain memegang jawatan sebagai timbalan menteri tenaga dan sumber asli, Ali juga merupakan naib pengerusi badan perhubungan PN Sarawak.

Read Previous

Najib berkata ‘sangat kecewa’ kehilangan rayuan terhadap hukuman 12 tahun

Read Next

Majlis Tertinggi Umno menggelar keputusan Mahkamah Rayuan untuk mengekalkan sabitan SRC Najib sebagai ‘mengecewaka

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here