The Malaysia Post

Najib berkata ‘sangat kecewa’ kehilangan rayuan terhadap hukuman 12 tahun

Bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak melahirkan kekecewaannya dengan penolakan Mahkamah Rayuan terhadap sabitan dan hukuman terhadap SRC International Sdn Bhd hari ini.

Bercakap kepada akhbar secara maya ketika berada di bawah kuarantin di rumah kerana terdedah kepada pesakit Covid-19, Najib berkata beliau mengarahkan peguamnya segera memfailkan rayuan terhadap penghakiman mahkamah rayuan.

“Isu utama berhubung kes SRC International berkisar tentang RM42 juta yang telah dipindahkan ke akaun peribadi saya.

“Saya ingin mengulangi dan mengatakan sekali lagi bahawa saya tidak tahu dan tidak memintanya dan tidak mengarahkan sesiapa untuk RM42 juta itu dipindahkan ke akaun saya,” katanya.

“Saya ingin menyatakan bahawa saya amat kecewa dengan penghakiman yang disampaikan oleh Mahkamah Rayuan pagi ini dan saya telah meminta peguam saya memfailkan rayuan segera kepada Mahkamah Persekutuan.”

Menyamai Najib ialah peguam bela utamanya, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah, yang menyatakan kekecewaan yang sama terhadap keputusan hari ini.

Muhammad Shafee menegaskan mahkamah secara mengejutkan mengabaikan perkara penting yang dibangkitkan oleh pasukannya ketika menyampaikan keputusannya, yang katanya akan dimasukkan sebagai sebahagian daripada rayuan Mahkamah Persekutuan mereka yang akan datang.

Beliau berkata penemuan mahkamah mengenai kepentingan peribadi Najib dalam jaminan kerajaan RM2 bilion yang dikeluarkan kepada SRC International adalah mengejutkan, dengan mengatakan ia adalah garis pertama yang telah dilalui di mana seorang anggota Kabinet boleh mempunyai kepentingan sedemikian dalam urusan rasmi.

Muhammad Shafee mempersoalkan bahagian penghakiman yang merujuk kepada keterangan yang dipertandingkan oleh pembelaan sebelum ini seperti kebolehterimaan dokumen tertentu yang difotostat, kesahihan derma Arab, dan juga bagaimana hakim membuat kesimpulan bahawa Najib adalah pengurus mikro SRC International.

“Datuk Seri Najib adalah perdana menteri dan menteri kewangan, dengan lebih 85 syarikat di bawah sayap Menteri Kewangan Diperbadankan, jadi bagaimana beliau boleh menguruskan sesiapa sahaja, itu adalah kesilapan yang ketara dan jelas,” katanya.

Bagaimanapun, Muhammad Shafee berkata sebagai peguam, penghakiman oleh mahkamah mesti dihormati dan diterima.

“Kami menerima dengan hormat keputusan mahkamah, tetapi tidak ada apa-apa untuk mengatakan kami tidak boleh mengkritik keputusan mahkamah, dan untuk memberikan alasan yang kami bincangkan, tanpa pelanggaran ke dalam penghinaan mahkamah,” tambahnya.

Pagi ini, Najib gagal merayu sabitan dan hukumannya membabitkan penyelewengan RM42 juta milik SRC International selepas mahkamah rayuan mengesahkan keputusan Mahkamah Tinggi.

Najib telah diberikan penangguhan pelaksanaan oleh Mahkamah Rayuan bagi hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta, sementara menunggu keputusan rayuannya di Mahkamah Persekutuan.

Rayuan hari ini adalah terhadap keputusan Mahkamah Tinggi dari 28 Julai 2020, yang mendapati dia bersalah atas kesemua tujuh pertuduhan berkaitan RM42 juta SRC.

Baca Lagi | Najib berkata ‘sangat kecewa’ kehilangan rayuan terhadap hukuman 12 tahun

Mahkamah Tinggi sebelum ini menjatuhkan hukuman penjara 10 tahun kepada Najib bagi setiap enam pertuduhan (tiga pertuduhan setiap satu kesalahan pecah amanah dan pengubahan wang haram), serta penjara 12 tahun dan denda RM210 juta dengan tambahan penjara lima tahun jika denda tidak dibayar atas tuduhan penyalahgunaan jawatan.

Mahkamah Tinggi telah memutuskan bahawa hukuman penjara Najib akan berjalan serentak atau pada masa yang sama, yang bermakna hukuman penjara maksimum 12 tahun untuk Najib.

Read Previous

Persekutuan Bola Baling Malaysia akan mengadakan rundingan dengan majlis Olimpik berhubung penggantungannya

Read Next

Ketua Bersatu negeri memuji Ali Biju kerana menarik balik pencalonan Krian untuk menyokong GPS

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.