The Malaysia Post

Persekutuan Bola Baling Malaysia akan mengadakan rundingan dengan majlis Olimpik berhubung penggantungannya

Persekutuan Bola Baling Malaysia (MAHF) akan mengadakan perbincangan dengan Menteri Belia dan Sukan Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu berhubung penggantungannya oleh Majlis Olimpik Malaysia (MOM).

Presiden MAHF Pandak Ahmad berkata persekutuan itu digantung ekoran kegagalan membayar RM133,000 ketika menyertai Sukan Asia di Palembang, Jakarta pada 2018.

Akibat penggantungan itu, beliau berkata MAHF tidak dapat menghantar pasukan ke kelayakan Piala Asia di Arab Saudi pada Januari tahun depan dan tidak akan hadir pada Kongres Dunia dan Asia Kesatuan Bola Baling Antarabangsa (IHF).

“Penggantungan itu dikenakan sebelum saya mengambil semula jawatan presiden MAHF pada Mac tahun lepas,” katanya.

Pandak menjelaskan di bawah terma yang dipersetujui dengan MOM sebagai sebahagian daripada penyelesaian MAHF, angka itu adalah kira-kira RM10,000 sebulan.

“Dalam keadaan pandemik, agak sukar untuk kita memenuhi bayaran bulanan dan persekutuan telah meminta menteri belia dan sukan sebelum ini Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican menyelesaikan isu ini.

“Bagaimanapun, sehingga kini Presiden MOM Tan Sri Mohamad Norza Zakaria menegaskan bahawa MAHF perlu berunding dengan Menteri Belia dan Sukan baharu Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu dalam usaha menyelesaikan isu itu,” kata Pandak semasa sidang media di sini hari ini.

MAHF sebelum ini digantung kerja selepas presiden terdahulu gagal menjelaskan hutang persekutuan untuk perbelanjaan menyertai Sukan Asia Palembang.

Pandak berkata penggantungan itu akan ditarik balik sekiranya persekutuan berjaya menjelaskan hutangnya seperti yang diminta MOM.

“Mesyuarat Agung Tahunan akan diadakan pada 14 Disember ini sama ada menteri belia dan sukan akan melanjutkan jadual pembayaran balik kami.

“Antara cadangan yang akan dikemukakan ialah mengurangkan jumlah bayaran bulanan. Keadaan kewangan persekutuan juga kini semakin merosot dan tiada sumber kewangan untuk kami,” katanya, sambil menambah bahawa penggantungan itu turut menjejaskan kedudukan MAHF di Asia dan Asia Tenggara.

Baca Lagi | Persekutuan Bola Baling Malaysia akan mengadakan rundingan dengan majlis Olimpik berhubung penggantungannya

Dalam pada itu, Pandak berkata MAHF bercadang untuk bekerjasama dengan kerajaan negeri Johor mengadakan kejohanan jemputan antarabangsa membabitkan negara Asia Tenggara tahun depan.

“Kejohanan jemputan antarabangsa itu akan diadakan sempena Tahun Melawat Johor 2022 yang akan diadakan di Educity, Iskandar Puteri,” katanya.

Read Previous

‘Kemaluan negara’ dalam kelakuan Najib ke atas dana SRC International

Read Next

Najib berkata ‘sangat kecewa’ kehilangan rayuan terhadap hukuman 12 tahun

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.