The Malaysia Post

Permulaan kemenangan untuk Malaysia pada Kejohanan Futsal AFF 2022

Skuad futsal kebangsaan lelaki memulakan kempen di atas kaki kanan pada Kejohanan Futsal Persekutuan Bola Sepak Asean (AFF) 2022 di Bangkok, Thailand hari ini apabila mengetepikan Kemboja 7-6.

Skuad kendalian Chiew Chun Yong melancarkan serangan tanpa henti pada perlawanan pertama Kumpulan A, dan berjaya memaksa pasukan lawan melakukan kesilapan dan menjaringkan gol sendiri.

Malaysia mendahului pada separuh masa pertama permainan selepas pemain Kemboja Ros Sichamroeun memantulkan rembatan seorang lagi pemain Kemboja yang masuk ke gawang sendiri pada minit pertama.

Tersentak dengan jaringan awal, Kemboja menyamakan kedudukan menerusi jaringan Orkchan Sereyvong pada minit keenam.

Jaringan pemain negara Mohd Khairul Effendy pada minit kesembilan menyaksikan Malaysia mendahului Kemboja 2-1 tetapi ia tidak bertahan lama apabila Kemboja berjaya menyamakan kedudukan 2-2 menerusi Ros Sichamroeun pada minit ke-17.

Kemboja menambah satu gol menerusi gol ketiga Diamant Prum pada minit ke-18 sebelum Malaysia membalas dengan jaringan penyamaan menerusi Saiful Nizam Ali pada minit ke-20.

Pada separuh masa kedua, skuad negara menjaringkan gol menerusi Abu Haniffa Hassan pada minit ke-23 yang kemudian diikuti rapat oleh Kemboja menerusi Orkchan Sereyvong dua minit kemudian untuk menyamakan kedudukan 4-4.

Malaysia terus mendominasi dan menghukum pasukan Kemboja apabila Ros Sichamroeun melakukan kesilapan sekali lagi apabila cuba menghalang rembatan pemainnya yang masuk ke gawang sendiri pada minit ke-29.

Abu Haniffa kemudian memberikan bantuan sementara menerusi jaringan pada minit ke-32 untuk meletakkan negara di hadapan selesa dengan jaringan 6-4.

Kemboja kemudian merapatkan jurang menerusi jaringan Chanmony Tong pada minit ke-33 sebelum pemain negara Mohd Khairul menjaringkan gol pada minit ke-39 untuk menjadikan kedudukan 7-5.

Kemboja bagaimanapun terpaksa menerima kekalahan apabila hanya mampu menjaringkan satu lagi gol pada minit akhir separuh masa kedua permainan, sekali gus menyimpulkan kemenangan negara.

Selepas ini, skuad negara akan menentang Indonesia pada 4 April ini dalam satu lagi perlawanan Kumpulan A.

Di BANGKOK, jurulatih futsal negara Chiew Chun Yong berkata perlawanan pembukaan hari ini – perlawanan antarabangsa pertama selepas dua setengah tahun adalah ‘tidak sesuai jangkaan’, terutamanya pada separuh masa pertama.

Baca Lagi | Permulaan kemenangan untuk Malaysia pada Kejohanan Futsal AFF 2022

“Kebanyakan pemain tidak mengikut pelan permainan dengan baik. Seperti yang anda lihat, kesemua enam gol datang daripada serangan balas. Maknanya pertahanan kita diragui.

“Kami perlu memperbaiki kawasan ini pada perlawanan seterusnya,” katanya kepada Bernama.

Diundi dalam Kumpulan A, bersama Indonesia, Kemboja, Brunei dan juara bertahan Thailand, Chiew berkata pasukan itu perlu bertindak balas segera pada perlawanan seterusnya.

Read Previous

Rosmah menimbulkan keraguan munasabah dalam kes rasuahnya

Read Next

Anwar sedia berdebat Najib mengenai Sapura Energy

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.